Благоевград бе домакин на кръгла маса, посветена на борбата с трафика на хора

снимки: Община Благоевград

Благоевград бе домакин на регионална кръгла маса, в която се включиха експерти, студенти и граждани, а тема на дискусията бе борбата с трафика на хора. В зала 6313 на Правно-исторически факултет към Югозападен университет „Неофит Рилски”, където се проведе събитието, присъстваха десетки студенти. Гост-лектори бяха зам.-кметът на община Благоевград инж. Стоян Благоев, секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Любка Митева, деканът на Правно-историческия факултет доц. д-р Габриела Белова и представители на Районен съд-Благоевград.

Основен акцент в срещата бе „Как да се предпазим от трафика на хора и как да разпознаем сигналите, ако има опасност да станем жертви?”. Лекторите бяха подготвили актуална статистика с данни за жертвите на трафика на хора през годината, като и сравнение спрямо минали години.

Зам.-кметът инж. Благоев обърна внимание на студентите, че те са хората, които могат да предотвратят порочния кръг на това престъпление. Той апелира към младите да разпространяват и обсъждат рисковете от трафика на хора със своите близки, приятели и роднини, като подчерта и основните методи за превенция.

На срещата бяха обсъдени каналите за трафик на хора, рисковите фактори, райони, групи и методи за въвличане криминалното деяние и подробно бе разяснена ролята на Комисиите за борба с трафика на хора. Подобаващ финал на събитието бе поставен от прожекцията на филма на Йордан Димитров, посветен на жертвите на трафик на хора ”Червено - като червило и като кръв”. Филмът показва съдбите на три жени, станали жертва на трафика на хора. Авторът на продукцията Йордан Димитров бе категоричен, че ще подкрепи всяка идея за разпространение на информация за подкрепа на жертвите на „съвременното робство”, както го нарече инж. Благоев.

Кампанията, посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора - 18 октомври ще продължи с редица информационни срещи и прожекции на тематични филми сред студенти от Югозападен университет "Неофит Рилски", средните училища в града, Дома за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа и спортен клуб по таекуондо „Фолкън“, който е посещаван от много деца и младежи.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK