Бизнесът готов да инвестира в образованието, но не и без държавни гаранции

снимка: infomreja.bg, архив

Кюстендилската търговско-промишлена палата подкрепя желанието на институциите да подобрят партньорството между бизнеса и образованието и е готова да съдейства за провеждане на образователна реформа в общината. КТПП има установени добри отношения с всички професионални гимназии в града, но основните пречки за недостатъчно ползотворното взаимодействие между образователните институции и бизнеса е липсата на ясно изразена държавна политика, която да насърчи участието на бизнеса в образователния процес.

Според експерти от палатата конкретно за община Кюстендил негативно въздействие оказват: липса на достатъчно възможности за професионална реализация на младите хора, което се обуславя и от слабо развитата икономика на региона; по-ниско заплащане и респективно по-нисък стандарт на живот спрямо близките градове Благоевград и София, което води до миграция на младите хора; липса на ВУЗ, който да ги задържа в града след завършване на средно образование.

Бизнесът изразява своята готовност да инвестира в образованието, но за целта е необходимо да получи държавни гаранции за тези инвестиции.

Считаме, че за решението на този изключително важен въпрос за социално-икономическото развитие на града и общината е необходимо да се обединят усилията на всички заинтересовани страни – държавни и общински институции, училища, бизнес, както и всички граждани, обявиха още от Търговско-промишлената палата в града.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//