Бивши и настоящи учители и ученици отпразнуваха 90 години ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Плетена

Снимки: ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Плетена

С красиво тържество и програма на самодейците от сатовчанското село Плетена бе отпразнувана 90-годишнината от откриването на местното училище.

Бивши и настоящи учители се събраха да отпразнуват завидната годишнина на школото – по-възрастните, за да си припомнят първите стъпки в хуманната си професия, а по-младите – да споделят и почерпят опит от тях.

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов, негови заместници и общински съветници от Плетена и общината също уважиха събитието и поздравиха настоящия директор на училището Емил Бакалов, учениците, учителите и всички гости, които присъстваха на юбилея.

Специален поздравителен адрес от името на самодейците от читалището в Плетена, които всички са получили основното си образование в ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, поднесе и художественият ръководител Антоанета Бекташева.

„Преди 44 години започнах трудовата си биография като човек и учител. Плетена бе школата за учители за Сатовча и региона с невероятната среда за работа и живот“, коментира един от бившите учители в местното школо – Милко Сиркьов, който в момента е директор на гимназията в Сатовча.

На 17 септември 2013 г. в Плетена отвори врати новата сграда на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Тя бе построена със средства по програма „Европейско териториално сътрудничество“ - Гърция – България 2007-2013 г. и националните фондове на България и Гърция по одобрен проект на община Сатовча „Трансгранична школа за традиционен фолклор и етнография - мост между легендата и реалността в Европа”.

Общинска администрация - Сатовча бе водещ партньор по проекта в партньорство с Община Като Неврокопи - Гърция и Читалище „Просвета 1937” - Плетена.

В момента децата от старото, вече и нефункциониращо училище са преместени и учат в новата и съвременна училищна сграда, за която плетенчани мечтаеха от много години.

Училището в Плетена е открито на 20.02.1926 г. Първият учител в него е Николай Керезиев от с. Мусомища, а първите учители от Плетена са братята Исмет и Летиф Ибраимови.  

Интересен факт, който остава завинаги в историята на училището в Плетена, е, че първият директор е жена, и то мюсюлманка. Севда Бахчеванова, която е плетенска снаха, е и първата учителка мюсюлманка в община Сатовча.

Нейна е и заслугата за построяването на общежитието за средношколци в Гоце Делчев, известно като Пансиона, а сега Дом за деца, лишени от родителски грижи „Иван Кюлев”.

В момента Севда Бахчеванова живее във Велинград и вече е на над 90-годишна възраст. Преди повече от година учители и ученици от школото в Плетена посетиха първата директорка на плетенското училище и й отдадоха заслужена почит и уважение за всичко, което е направила за училището, селото и региона през онези трудни години.

През годините директори на училището в Плетена са били още Илиян Арнаудов, Камен Шекеров, Илия Доленски, Ради Доленски и в момента Емил Бакалов, а първите учители от селото са братята Исмет и Летиф Ибраимови.

 

КОМЕНТАРИ

44411:52 - 30.04.2016
защо на снимките няма кмета на селото а там се е изтипосал аген-шпионина ЛЕНКО -kosa4kadviqta
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK