Бивш преподавател в ЮЗУ разкри за корупция с фалшиви оценки

Снимка: С. Дечев/ Фейсбук

Доц. Дечев е историк и известен в медийните среди с анализите си по различни теми

Доцент от Благоевград входира сигнал до Министерството на образованието за фалшиви оценки в Югозападния университет.

Доц. Стефан Дечев сигнализира за корупционни практики в Правно-историческия факултет на ЮЗУ - внасяне на оценки без положени изпити, фалшифициране на подписи, раздаване на дипломи без положени необходим брой изпити, даване на дипломи без полагане на изпити.

Доц. Дечев е бивш кадър на ЮЗУ и настоящ преподавател в Нов български университет.

В писмото си до образователния министър, Дечев пише:

Сигнализирам за констатирани от мен нарушения на чл. 58а, ал. 1, т. 1, 2, 3 от Закона за висшето образование по време на ръководството на декана доц. д-р Николай Марин и зам.-декана доц. д-р Валентин Китанов (същият ръководител и на катедра „История“ при ПИФ, в която установих нарушенията). Става дума за раздадени дипломи за висше образование при нанесени оценки от мое име за непроведени никога изпити, подписани по всяка вероятност от зам.-декана и ръководителя на катедрата доц. д-р Валентин Китанов; нанесени оценки пак от мое име отново за непроведени изпити, които оставаха неподписани поне към деня на констатацията ми, въпреки вече дадените дипломи, както и един случай на раздадена диплома, без лицето да е било реално студентка, доколкото почеркът изглежда един, а всички дисциплини и поставени оценки, както и подписите след тях, сякаш изработени на един дъх в определен момент.

Доцентът дава конкретни примери за нарушения, които са видини и от публикация във фейсбук профила му, където е публикувано цялото писмо до МОН.

Към сигнала прилага и 26 снимки на деловодна книга за нанесените оценки като доказателствен материал.

Съдейки по подписите на колегите ми преподаватели, всички тези съмнителни и неавтентични подписи, за които стана дума по-горе, наподобяват в най-голяма степен подписа на тогава заместника на доц. д-р Николай Марин в Правно-историческия факултет, а именно зам.-декана на Правно-историческия факултет и ръководител на катедра „История“ доц. д-р Валентин Китанов. Това е особено видно при сравняване на съмнителните и неавтентични подписи, за които се говори по-горе в сигнала ми, с тези положени след оценки по дисциплините „Българско Възраждане“ и „История на българския народ XV-XVII в.“, които са четени от заместник-декана на ПИФ, пише още Дечев в писмото и допълва:

Освен посочените от мен случаи наблюдавам и други, в които положените подписи са също съмнителни и не отговарят на оригиналните и автентичните подписи на колегите преподаватели, титуляри в съответните учебни дисциплини. За сметка на това учудващо приличат като почерк на онези уж „мои“ подписи, които аз разпознавам като съмнителни и неавтентични. Несигнализирането от страна на колегите от предишното ми работно място се дължи на атмосферата създадена в Правно-историческия факултет (ПИФ) под ръководството на декана доц. д-р Николай Марин, самозабравил се научен ръководител на скандалния бивш главен прокурор Иван Гешев, както и от зам.-декана на ПИФ и ръководител на катедра „История“ доц. д-р Валентин Китанов - атмосфера на страх и съучастие в незаконни практики или в прикриването им. И наистина, всякакво служебно израстване е свързано със съучастие в или замълчаване за подобни практики. Това го доказва и „успешната“ на пръв поглед академична кариера на двамата господа.

Уважаеми Господин Министър,

За проблеми във висшето образование у нас се говори от години, но посочените тук от мен нарушения на Закона за висшето образование и редица други закони ми се струва, че се отличават с една особена арогантност. Ето защо се надявам да разпоредите проверка на място в ПИФ на ЮЗУ, защото продължаването подобни практики ще бъде абсолютно недопустимо, възмутително и достойно за съжаление, а мълчанието и бездействието ни, равносилно на съучастие.

Да не говорим, че един поглед в главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет би разкрил далеч по-чудовищни практики и предполагам с още по-голям размах, завършва доц. Дечев.

Припомняме, че именно доц. Марин е кандидатът за ректор на ЮЗУ. Дата за провеждане на изборите все още не е определена, но Марин е спряган за близък до настоящия ректор – проф. Борислав Юруков, който също бе замесен в скандал, разследван от КПКОНПИ.

И развитието по казуса със сигнала: 

От пресцентъра на МОН обявиха:

Министерството на образованието и науката е предприело действия за изясняване на описаните в сигнала нарушения. Разпоредена е цялостна проверка. Извършва се предварително проучване на статута на лицата – обект на проверката, както и всички допълнителни факти и обстоятелства, относими към отделните нарушения.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//