Бивш футболист е осъден за хвърлено паве по полицаи на протестите през 2020 г.

Снимка: LAP.bg

Александър Бранеков е играл в ЦСКА, "Локомотив" (София) и "Славия"

Бившият футболист Александър Бранеков е осъден на пробация за хвърлено паве по полицейски кордон по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ на 2 септември 2020 г., съобщи "Лекс". Това е окончателно решение на Софийския градски съд (СГС), който за втори път гледа делото, след като миналата година оправда Бранеков, но след това Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата.

Бившият футболист на ЦСКА, "Локомотив" (София) и "Славия" беше заснет по време на протестите на 2 септември 2020 г. Той е задържан от двама полицаи до метростанция "Сердика". Бранеков попитал защо го задържат, съобщил трите си имена и казал, че не е създавал проблеми, а е треньор по футбол на деца.

Защитата на подсъдимия отричаше да е хвърлял предмет, с аргумент, че от записа не може да се прави категоричен извод, че става дума за паве. Бранеков е заявил, че в нито един момент по време на протеста не е имал идея за агресия и насилие. Според него името му е използвано, тъй като е разпознаваема личност с над 200 мача в българското първенство.

Бранеков беше обвинен за хулиганство с изключителна дързост или цинизъм, което се наказва с до 5 години затвор. На първа инстанция съдия Петя Топалова от Софийския районен съд го призна за виновен по основния състав за хулиганство, който предвижда до 2 години затвор, след като прие, че проявата не се отличава с изключителен цинизъм или дързост. От мотивите към присъдата на СРС стана ясно, че само две седмици преди случая на протестите в София Бранеков се е споразумял с прокуратурата за условна присъда от 6 месеца затвор, след като е бил хванат да шофира пиян.

След това състав на СГС с председател и докладчик Вера Чочкова се съгласи с тезата на защитата и прие, че от записа не може да се направи категоричен извод, че е направен точно на 2 септември, че на него е именно Бранеков и че със сигурност хвърля паве.

ВКС обаче отмени присъдата и отхвърли всички възражения на градския съд, като в решението му се казваше, че е обяснимо вещите лица, които са правили експертизата, да не могат да кажат категорично, че е хвърлено паве. Според ВКС обаче до този извод може да се стигне и при оглед на обстановката на площада, който е с такава настилка, от цвета, обема и формата на заснетия предмет.

Делото се върна отново в СГС, а съставът на съда с председател и докладчик Снежина Колева напълно сподели изводите на първата инстанция.

Бранеков е осъден на пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес за 2 години, периодични срещи с пробационен служител за 2 години и обществено порицание. То ще се изрази в това присъдата да бъде поставена за един месец на информационно табло в сградата на общината в район "Илинден".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK