Бивш директор на "Пирогов": Ерозията в системата е много тежка. Спешният пациент не е желан

Снимка: Infomreja.bg

Случаят със Спас Добрев, който почина след като не беше приет в "Пирогов", се задълбочава.

Вечра директорът на болничното заведение издаде заповед, с която уволнява целия дежурен екип, бил на смяна във фаталния ден.

Тази сутрин интервю за bTV даде бившият директор на "Пирогов" - проф. Стоян Миланов. Той окачестви спешния телефон 112 като една крайно неработеща система, за която чакат "опашка" от хора. Такава според него е и причината за забавянето с час и 20 мин. на линейката, транспортирала Добрев до "Пирогов". При приемането му съпругата на починалия твърди, че дежурната лекарка не е извършила преглед, не е регистрирала случая и е казала "да ходят на друго място". Това място е болница "Иван Рилски", в която дни преди смъртта си Спас Добрев е настанен. Там са му направили превивания. 

Според медицинския екип на "Иван Рилски" пациентът е напуснал заведенеито по свое желание, макар че е трябвало да остане още едно денонощие. Той е обещал, че ще се върне на следващия ден за преглед. Тогава се случва и необратнимото. В съответната болница няма спешен център затова от "Пирогов" Добрев е закаран в болница "Александровска".

Твърденията на дежурната лекарка от "Пирогов" обаче са, че тя и неиният екип не са изгонили пациента, а напротив. Медикът се е наложило да излъже, че в линейката няма оборудване за преливане на кръв, за да може да приемат Добрев. В крайна сметка така и не е приет. 

Бившият директор е категоричен, че всеки лекар за две секунди би определил подобно състояние на пациента като критично - код "червено". Няма практика в България, която да отказва спешна помощ на хората, независимо дали те са или не заравноосигурени. С което той развенча първият мотив на болницата. 

Подритването на спешни пациенти е обичайна практика, обясни още Миланов. Конкретният пациент е имал нужда от вливания, които са доста скъпи. Д-р Миланов отхвърля и това твърдение.

Най-желаниете пациенти, които дори се търсят без да имат проблем, са тези с кардиологични заболявания. Директорът изясни, че "там има най-много финансов драйф". В системата има много хора, които не знаят защо са там, каза още той. 

"Пирогов" е меката на спешната помощ в България и това петно трудно би могло да бъде изтрито!", заключи проф. Миланов. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK