Бюст-паметник на Неврокопския митрополит Натанаил – на площада в Гоце Делчев, носещ неговото име

Така ще изглежда бюст-паметникът на покойния Неврокопски митрополит Натанаил, който ще бъде издигнат в центъра на Гоце Делчев, снимка: Infomreja.bg

На вчерашната си сесия Общинският съвет в Гоце Делчев взе решение за поставяне на монументално-декоративен елемент – бюст-паметник на Неврокопския митрополит Натанаил. Автор е младият и талантлив скулптор от София, Илия Боляров.

След продължително обсъждане и съгласуване с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, който предостави богат снимков материал, вече се правят макети на бъдещия бюст-паметник.

Очакванията са през месец юли или август паметникът да бъде монтиран на площад „Митрополит Натанаил“, който се намира на пресечката между улиците „Търговска“ и „Бяло море“.

Постаментът ще бъде изграден от най-здравия камък - гранит. Така ще се осъществи естествената му връзка с планината, а и с  площада, част от който е от гранитни блокчета. Самият бюст-паметник ще бъде излят от месинг. Предвижда се целият монументално-декоративен елемент да бъде осветен.

Задачата, изпълнявана по предложение на кмета Владимир Москов, е много отговорна, тъй като неврокопчани пазят в сърцата си образа на Дядо Натанаил, който е оглавявал Неврокопска епархия от 1994 до 2013 година.

Със своята родолюбива и благочестива дейност, със скромността и безсребърничеството си той спечели сърцата на миряните. След себе си Дядо Натанаил остави построени и възстановени храмове и манастири.

Грижеше се както за възпитанието на децата, така и за прехраната на бедните хора. Известен е и приносът му против опитите за разкол в Българската православна църква.

Паметникът ще бъде израз на преклонението пред личността на първия Неврокопски митрополит от Гоцеделчевския край.

Натанаил Неврокопски е висш български православен духовник, Неврокопски митрополит от 24 април 1994 до 16 ноември 2013 година. Роден е на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско, със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил.

На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет. По-късно служи в Синайския манастир в Египет и в Израел. През 1986 година, Светия синод го изпраща на енорийска служба в Лондон. На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е Неврокопски митрополит.

Митрополит Натанаил остави в земния си път дирята на големия човек на нашето време, отдал личната си воля в полза на хората – безчинно скромен по детски, всеопрощаващ, пословичен, безсребреник, благ и чужд на суетата.

С решителни и безкомпромисни действия има основен принос за преодоляването на опитите за разкол в Българската православна църква. Неврокопският владика строеше и възстановяваше храмове и манастири, възпитаваше във вяра стотици млади хора в летните детски лагери в манастира на Хаджидимово, издаваше православна книжнина, организираше социални кухни и културни събития.

Освен огромния му принос за Неврокопската епархия и Българската православна църква, митрополит Натанаил има и основна заслуга за запазване на българския характер на манастира «Свети Георги Зограф» в Света гора, Атон.

 

Мястото, където ще бъде поставен паметникът на Неврокопския митрополит Натанаил, снимка: Община Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK