Бюлетините с изчезнало мастило не променят резултата в Копривлен

Снимка: Infomreja.bg, архив

Административният съд потвърди решението на ОИК-Хаджидимово

С решение № 2525 Административен съд – Благоевград потвърждава решение №96-МИ от 29.10.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Хаджидимово, с което е обявен за избран на първи тур за кмет на кметство село Копривлен – Лъчезар Банев.

Решението бе оспорено от Ангел Зайков, кандидат за кмет на кметство село Копривлен.

В производството по оспорване истинността на съдържанието на протоколите на секционните комисии в село Копривлен и протокола на ОИК-Хаджидимово, бе допусната и изготвена съдебно-техническа експертиза на 150 бюлетини, отчетени като „неличащи се“ в СИК №11 в село Копривлен.

Процесните бюлетини се изследваха от вещото лице в присъствието на оспорващия Ангел Зайков и адвокатите му, както и представляващия избрания за кмет Лъчезар Банев и председателя на ОИК Хаджидимово Даниела Банева.

В мотивите на решението е отбелязано: 

Установи се по несъмнен начин от заключението на вещото лице, че в 137 броя от изследваните общо 150 броя бюлетини, отчетени от СИК № 11 като „неличащи“, ясно личи знак „Х“ или „V“, поставен в квадратчето за гласуване, от които 72 за № 67 в бюлетината и 64 за № 68 в бюлетината и една „не подкрепям никого“. Несъмнено вота в тези бюлетини е нанесен с пишещо средство, тип химикалка което, според показанията на свидетеля Щерева е пишело със синьо мастило.

Т.е. вота, на избирателите в тези бюлетини вероятно е упражнен с химикалка с т.нар. изчезващо (симпатично) мастило. При това положение и въпреки, че тези бюлетини не биха могли да бъдат отчетени като действителни при преброяването, съдът намира, че същите следва да бъдат зачетени при проверка на оспореното решение на ОИК – Хаджидимово за избор на кмет на кметство Копривлен.

Изследваните бюлетини съдържат действителен глас и следва да бъдат зачетени при определяне на крайния резултат за избор на кмет на кметство Копривлен. Противното би означавало да се игнорира законно упражненото право на избор на 137 избиратели, упражнили правото си на глас секция № 11 в село Копривлен.

Към отчетените за Ангел Георгиев Зайков с № 67 в изборната бюлетина 353 действителни гласа следва да се прибавят 72 гласа или общо 425 действителни гласа, а за Лъчезар Кръстев Банев с № 68 в изборната бюлетина, към отчетените 389 действителни гласа се прибавят 64 гласа или общо 453 действителни гласа.

Така, въпреки констатираното нарушение, с оспореното решение правилно за избран за кмет на кметство Копривлен е обявен Лъчезар Кръстев Банев, който е получил повече от половината от действителните гласове. Следователно допуснатото нарушение не се отразява на крайния изборен резултат, който е обявен от ОИК - Хаджидимово с процесното решение.

Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK