Бюджетната комисия изслушва кандидатите за управител на БНБ

Снимка: Infomreja.bg

Претендентите за поста са Димитър Радев и Любомир Христов

Депутатите от бюджетната комисия изслушват кандидатите за управител на БНБ Димитър Радев и Любомир Христов, предаде БНР. Настоящият гуверньор Димитър Радев, издигнат от ГЕРБ и подкрепен от ПП-ДБ, отново потвърди тезата си, че най-късно през януари 2025-а година страната ни трябва да влезе в еврозоната:

"В резултат на участието в Банковия съюз БНБ и банковият сектор са в много голяма степен ефективни членове на еврозоната. БНБ, например, участва активно и напълно равноправно с останалите централни банки от еврозоната за вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на банките в еврозоната, включително българските банки.

Чрез участието на лева в Европейския валутен механизъм България единствена от страните извън еврозоната без Дания, която е със специален статут, изпълнява критерия за валутна стабилност - един от най-важните критерии за присъединяване на една страна към еврозоната. Това е и основната отправна точка на моята концепция. 

Тя е изградена на принципното разбиране, че страната трябва да финализира успешно прехода от периферията към ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната. От позицията ми на управител на БНБ и кандидат за нов мандат целта, която поддържам, е това да стане възможно най-скоро, но не по-късно от 1-ви януари 2025 г.", отбеляза в изложението си Дмитър Радев.

При представянето си номинираният за управител на БНБ от  партия "Възраждане" Любомир Христов заяви:

"На първо място бих поставил изработването и представянето на официален, приет от Управителния съвет на БНБ, анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната. Смятам, че не е късно за професионален дебат по този въпрос - кога е най-удачният момент България да се присъедини.

На второ място, аз също бих поставил по-активното използване на инструментите на макропруденциалната политика с цел потискане на инфлацията и контролиране на риска в балансите на търговските банки чрез успокояване растежа на кредита за домакинствата.

На трето място, активизиране на изследователската и прогнозна дейност на БНБ и по-доброто ѝ фокусиране към теми от практически интерес както за Българската народна банка, така и за държавното управление, като например - какви са уроците от функционирането на еврозоната?".

По-рано през деня БСП оттеглиха кандидата си за управител на БНБ Николай Каварджиклиев по негово искане.

На извънредно заседание следващия вторник парламентът ще избере управител на БНБ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//