Бюджет 2014 на Благоевград удари 50 милиона

снимки: Община Благоевград

4 милиона повече в бюджет 2014 и двойно увеличена инвестиционна програма за следващата година обяви кметът Атанас Камбитов по време на вчерашното обсъждане на бюджетната рамка. "Няма да има намаление на средствата по нито едно направление от разходната програма, а за част от заложените дейности има значително увеличение", увери градоначалникът.

Генералната сметка на общината е над 48 милиона с тенденция да премине психологическата граница от 50 милиона лева.

За две години екипът на кмета Камбитов увеличи средствата с 10 милиона, а в сравнение с миналата година ръстът е 4 милиона лева.

„За сравнение капиталовата програма през 2013 бе малко над 3 милиона лева, а за 2014 г. е над 8 милиона, и то на фона на незапомнена икономическа криза и нестабилност“, подчерта кметът.

Над 2,5 милиона са средствата, заделени за култура, като сред основните цели пред ръководството е значително оптимизиране на културния мениджмънт и подобряване на творческия продукт.

Над 563 000 лева са отделени за образование, с 18% са увеличени разходите за издръжка на детските градини и ясли.

За изграждането на подлеза при квартал „Грамада“ бюджетът предвижда 1 420 000 лева. Така се решава един от най-важните проблеми на квартала с над 10 000 души население, който над 40 години не е попадал дори в амбициите на предишните ръководства.

За жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда кметският екип е предвидил 4 377 000 лева. Освен на подлеза за квартал „Грамада“, основният акцент е поставен и на изграждането на ново кръгово кръстовище между бул. „Св. Димитър Солунски“ и ул. „Васил Левски“, където ще бъдат инвестирани почти половин  милион лева.

В програмата са включени още реконструкция на напоителния канал по улица „Атон“ за 191 000 лева, реконструкция на канализационен колектор от селата Рилци и Бело поле и рибен проход в участъка на река Бистрица за 188 000 лева.

Не са забравени и най-малките благоевградчани. През годината ще бъдат изградени 6 нови детски площадки в кварталите „Освобождение“, „Еленово“, „Еленово 2“, в района на 5 СОУ и в парк „Бачиново“.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Кирчо17:32 - 29.11.2013
Евала на кмета, страхотни идеи! Дано да бъдат реализирани!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//