Бисер Михайлов с предложения до здравното министерство да се увеличи броят на леглата за активно лечение в Пиринско

Снимки: Областна администрация - Благоевград

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов отправи предложения до Министерството на здравеопазването за увеличаване броя на леглата за активно лечение в здравните заведения в Пиринско. Това стана след разглеждане на становищата от медицинските институции и отчитане на необходимостта от наложителна реформа в здравеопазването.

"Предвид факта, че областта е трета по територия и шеста по население, от поставянето ѝ на предпоследно място по брой легла е видно, че съществува абсолютна липса на съответствие на определените легла за региона спрямо тези за другите области", коментира губернаторът.  

Предходната седмица той проведе работна среща с директорите на лечебни заведения и с представители на здравните институции на територията на Благоевградска област, на която бяха разгледани всички становища от заинтересованите страни във връзка с принципния проект на Националната здравна карта. Още тогава стана ясно, че предложените промени в проекта на Национална здравна карта не съответстват на приетата Областна здравна карта, съгласно утвърдената от МЗ Методика. 

Здравните експерти в Пиринско са категорични, че приемането на така предложения проект ще доведе до несъответствия, които ощетяват болничната дейност на територията на областта, тъй като определеният брой легла за активно лечение по видове дейности е драстично намален и крайно недостатъчен за равномерно задоволяване на потребностите от болнично лечение на населението.

Бисер Михайлов предлага за отделенията по анестезиология и интензивно лечение да се определят допълнително 5 легла, за отделенията по кардиология - 20 легла, за хирургично лечение леглата да бъдат увеличени с още 6, за отделенията по ортопедия и травматология да се определят допълнително 10 легла и за отделението по лъчелечение да се определят 20 легла за медицински дейности, които да се планират на регионално ниво.

В специализираната извънболнична медицинска помощ предложението е да се запази съществуващият брой лекари по специалностите неврохирургия – 1, съдова хирургия - 1, детска пневмология и фтизиатрия - 1, очни болести - 27, и медицинска онкология - 2. 

Областният управител подчерта, че посредством направените предложения ще се гарантира равнопоставеност и достъп до здравни услуги за всички жители на областта при достатъчна по обем, своевременна и качествена медицинска помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK