Биоземеделие захващат монаси край Копиловци

снимка: Нора Василева, infomreja.bg

С природосъобразното биоземеделие се захващат oт тази година монасите от манастира „Благовещение” край кюстендилското село Копиловци.

Братята предвидливо вече купили всички препарати и торове, които ще бъдат необходими, за да може още със засаждането на първите земеделски култури, пък и за овошките, пръскането да става по новата технология.

Освен зеленчуковата градина, която ще се тори, пръска и обработва с биопрепарати, такива ще бъдат използвани и при третирането на овощните насаждения, информира отец Партений.

Напролет братята първо се захващат със засаждането на зеле, моркови, краставици, чушки, домати, копър, коприва, различни билки, които при първа възможност се пласират изключително успешно на столичния пазар. Близо 20 дка са зеленчуковите насаждения, а около 100 дка са овощните насаждения, като ябълки, круши, сливи, праскови, кайсии...

Монасите, които в събота отбелязаха празника Рождество Христово, обмислят дори да вземат магазин в града, в който да продават хляб тяхно производство. Те и сега реализират добре самуните. Харчат се по 35-40 ст. парчето, но пък е ясно, че е направен по екологична технология, както се казва с брашно, вода и мая, без така модерните напоследък консерванти и оцветители, които дори вредят на здравето.

В напреднал строеж вече е манастирското крило към храма край Копиловци. Изградените стаи са с парно, а към всяка стая има и отделна тоалетна с баня. Залата за гости пък вече е в почти завършен вид, дори е снабдена и с техника за прожекции.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK