"Билд" разкри сумата, която външният министър на Германия харчи за гримьор

Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сумата е 8 925 евро на работен ден

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок харчи по 8925 евро с ДДС на работен ден за услугите на гримьор, съобщи "Билд".

Вестникът се позова на запитване от партията "Алтернатива за Германия" до представителя на германския канцлер Олаф Шолц.

Общо през 2022 г. министърът е похарчил 136 500 евро от държавния бюджет за лични разходи. Това е повече от всеки друг член на правителството, твърди изданието. Освен това сумата е около половината от всички правителствени разходи за гримьори, уточнява "Морген пост".

Според "Фокус" гримьорът на Бербока я придружава при телевизионни изяви и фотосесии.

От януари до юни 2023 г. германското федерално правителство е похарчило 452 000 евро "за фризьори, гримьори, козметици и фотографи във федералните министерства", пише "Билд". За цялата минала година кабинетът е похарчил 1,5 млн. евро за тези услуги - с 80% повече от предходната година и три пъти повече отпреди десет години, коментира "Фокус".

Асоциацията на германските данъкоплатци разкритикува високите разходи на федералното правителство за стилисти, фотографи и други услуги. Германското външно министерство не коментира разходите.

ерманското правителство съгласува разходите си с Бундестага. Проектът за федерален бюджет се предлага от финансовото министерство на страната, след което се одобрява от правителството. След това документът трябва да бъде одобрен от Бундестага. Тази година той възлиза на 476,2 млрд. евро.

"Алтернатива за Германия" (AdG) има 78 депутати от 736 местния Бундестага. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK