Безпрецедентна позиция на адвокатурата: Иван Гешев няма качествата да бъде главен прокурор

Снимка: ВАС

За да бъде избран за наследник на Цацаров, Гешев трябва да получи минимум 17 гласа от Пленума на ВСС

"Висшият адвокатски съвет счита, че кандидатът г-н Иван Гешев не показа, че притежава нужните качествата, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания, на правната общност и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло."

Това се казва в безпрецедентно обръщение на адвокатурата по повод предстоящия на 24 октомври избор на нов главен прокурор. Както е известно, в процедурата участва единствено заместникът на Сотир Цацаров – Иван Гешев, който бе подкрепен от цялата Прокурорска колегия на ВСС и от ръководителите на десетки прокуратури в страната.

"Казвам ясно, че г-н Гешев има моята подкрепа. Ще дам своя глас в подкрепа на г-н Гешев, ще дам този глас и ако се налага, ще гласувам и втори път за г-н Гешев", заяви преди ден самият главен прокурор Цацаров, който е и председател на Прокурорската колегия на съдебния съвет.

За да бъде избран за негов наследник, Гешев трябва да получи минимум 17 гласа от Пленума на ВСС. Тоест, освен 11-имата членове на Прокурорската колегия, за него трябва да гласуват поне още шестима съдебни кадровици.

"Обръщаме се към вас с искане да не одобрявате кандидатурата на единствения кандидат за главен прокурор, да прекратите настоящата и да насрочите нова процедура. Висшият адвокатски съвет се надява, че ще имате воля и смелост да проведете честна и справедлива процедура за избор на нов главен прокурор, която да не буди каквито и да било съмнения и да доведе до избор на кандидат, който е безспорен правен и морален авторитет", обръща се адвокатурата към ВСС.

Висшият адвокатски съвет никога досега не е излизал с подобна позиция в навечерието на избор на главен прокурор. Аргументи за това свое становище юристите намират в концепцията на Гешев за стратегическо управление на прокуратурата, обявена преди месец.

От адвокатурата определят като "абсолютно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на кандидата, отразени в концепцията му, че липсата на справедливост "няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона".

"Справедливост има само там, където законът се прилага точно и еднакво спрямо всички и където процесуалният закон е гаранция за нейното постигане. В концепцията на г-н Гешев дори не е спомената адвокатурата, нито е разпозната и отчетена нейната роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите. Изразеното публично становище на г-н Гешев, че адвокатът "взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината", е абсолютно неприемливо. Незачитането на конституционната роля на адвоката като защитник на гражданите при опазване на законните им права и интереси, означава отричане на конституционно гарантираното право на защита на всеки пред държавните органи, включително следствието, прокуратурата и съда (чл. 56 от Конституцията), а оттам – и незачитане на устоите на самата правова държава", заявява Висшият адвокатски съвет.

В позицията му се припомня още, че "главният прокурор стои начело на прокуратурата и затова следва да бъде готов да приема обосновани критики както към собствената си дейност, така и към дейността на прокуратурата като цяло".

"Няма съмнение, че прокурорите, подобно на всички български граждани, имат право свободно да изразяват мнението си и да участват в обществения дебат по въпроси, касаещи съдебната система и правораздаването като цяло. Изразяването на мнение обаче, следва да е в рамките на правомощията на прокуратурата и да не поставя под съмнение прокурорската независимост и безпристрастност. Прокурорите не могат да коментират факти и обстоятелства, касаещи текущи дела, а още по-малко публично да оповестяват вината на лица, за които няма влязла в сила присъда", добавят още от адвокатурата.

Общата позиция на адвокатите в България е диаметрално противоположна на становищата, приети предишните два дни от две комисии в Прокурорската колегия на ВСС. В понеделник Комисията по конкурсите и атестирането обяви единодушно, че Гешев притежава необходимите професионални качества да наследи Цацаров. На следващия ден Етичната комисия също бе единодушна, че няма никакви обективни данни за това, че единственият кандидат за главен прокурор не отговаря на етичните и морални изисквания, за да заеме този пост. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK