Безплатни прегледи за туберкулоза започват от утре в кюстендилската болница

Снимка: Infomreja.bg, архив

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Никола Василиев“ в Кюстендил е в списъка на лечебните заведения в страната, в които ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза. Това ще се случи в рамките на така наречените „Дни на отворени врати” за безплатни прегледи за туберкулоза, които стартират в седмицата 19-23 юни 2017 г.

Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. По време на дните на отворените врати на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар.

На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания. Дните на отворените врати е ежегодна проява, която стартира през 2009 г. По време на проведените „дни” в периода от 2009 г. до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза лица е 93 509, като бяха открити 1 039 лица с туберкулоза и 3 650 лица с латентна туберкулозна инфекция.

Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция. По време на проведените през месец март 2017 г. „Дни на отворените врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 3 392, от тях 37 лица са открити с туберкулоза и насочени своевременно за лечение, а 189 са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

През годините инициативата е доказала своята ефективност както за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, така и за популяризиране на здравословния начин на живот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd