Без тържества за началото на ски сезона в Банско, бизнесът - силно притеснен

Снимка: Infomreja.bg

Студентският празник е първото предизвикателство пред хотелиерите

Сезонът в Банско не е под въпрос, но загубите ще са много, прогнозират местните.

Още в първия уикенд от встъпване в сила на новата министерска заповед, Банско е все така същото както през последните месеци – спокойно и в очакване на по-добри дни за местния бизнес.

Миналата година по това време градът бе оживен откъм туристи, сезонни работници и собственици на жилища в града. Сезонът прииждаше с подготовката на наетите помещения за търговия, ресторанти и барове, ски гардероби и фаст фууд. Последваше и наемането на персонал от цяла България, който пристигаше с бързи темпове с търсенето на квартири за около 5 месеца или с вече подсигурени такива. Къщите за гости изпълняваха две функции – отдаващи се под наем на работници и за туристи.

Самите туристи пък вече бяха направили своите резервации с няколко основни празнични дати – 8-ми декември, 24-26-и декември и 31-ви декември. Самото откриване на ски сезона в града също бе важно събитие, което впоследствие след отварянето на пистите в първите дни от зимния декември пълнеше града с любители на ските и сноуборда основно през почивните дни с основен поток от столицата.

Тази картина бе обрисувана през декември 2019 година. Днес обаче, споделят местните, студентският празник е първото предизвикателство пред хотелиерите, отложени резервации има още преди месеци, заявява многократно Малин Бистрин.

С настъпването на по-строгите мерки на национално ниво, в Банско заведенията са „зазимени“ с дата за евентуално отваряне 22-ри декември. Помещенията се отдават под наем, зоват табелите на вратите им. Все още няма и повик от работници, които да наемат квартири, което се отразява осезаемо на местната икономика.

В града обаче има „външно“ движение на дошли на разходка българи. Руснаците и англичаните, които имат апартаменти в града, са част от местното население и дори не правят впечатление с присъствието си. Проблем е обаче как ще пристигнат останалите чуждестранни собствени на жилища в курорта поради КОВИД ограничения за пътуване в техните държави.

Македонците – редовни гости в града, днес също не могат да дойдат в Банско, гърците – също, остават румънците и сърбите, но резервации от тяхна страна няма към момента.

България има изискания към гражданите, пристигащо от 54 държави у нас.

И покрай Банско страдат и околностите му. Добринище също се надява на реализирането на сезон. В града хората се издържат както като собственици на хотели, къщи, механи, така и като работници в курорта Банско. Същото се отнася и за селата в Разложка котловина – като Баня, Добърско, Горно и Долно Драглище. В Баня СПА туризмът е невъзможно осъществим до 21-ви декември, тъй като плувните басейни не може да отворят, ресторантите също. Жителите на населените места от двата бряга на Места – откъм Якоруда и откъм Гоце Делчев, също изкарваха прехраната си в Банско.

Хотел „7 басейна“ в Банско остава със 7 пресъхнали съоръжения за момента.

Съоръженията за сняг обаче на пистите над Банско обаче работят в пълния си капацитет и се очаква на 4-и декември пистите да бъдат отворени. Както стана ясно, лифтовете и ски станциите ще работят при определени правила за дезинфекция. Ще се контролира дистанция между туристите, избягването на струпвания на опашки за редене за ски карти, носенето на маски е задължително, а заведенията покрай пистите няма да работят.

„Ситуацията е сложна и надали някой може да даде точна прогноза за зимния сезон. Истината е, че настроението е минорно, има притеснение у бизнеса. Разчита се основно на българисте туристи, които много добре познават СПА дестинациите в региона. Някои хотели обаче решиха да преустановят работа, разбираемо. Други пък нямат големи очаквания“, каза кметът на Разлог Красимир Герчев.

Той сподели, че е показалите са отчели добър летно-есенен сезон в периода между август и октомври. Герчев бе категоричен в подкрепата си към новите мерки.

„Ако е необходимо един сезон ще се жертва или ще бъде с много по-ниски печалби, но името на здравето и това да запазим животите на всички – и хората, и медиците“.

В Банско пък текат още и ремонти на улици, които в друго време биха затруднили крайно потокът от автобуси, коли и микробуси с крайна точка Начална станция.

Най-големият работодател – концесионерът на ски зоната, за щастие пък не е съкратил нито един работник, а надеждата за поетапно възстановяване от кризата не утихва, макар че завършека на сезон 2019/2020 бе по-благоприятен от началото на настоящия.

„Няма да има официални тържества за откриване на ски сезона в Банско. Очаква се до седмица при благоприятни метеорологични условия, пистите да бъдат пуснати. Досега подготовката за произвеждане на сняг върви добре, защото температурите паднаха“, сподели за ИНФОМРЕЖА Иван Обрейков – маркетингов директор на „Юлен“ АД.

Градът от месеци насам изглежда пуст, местните гонят ежедневните си задачи. По-оживен е неделният пазар за плодове и зеленчуци. Многократно се изказаха страховете от пореден локдаун, а абревиатурата КПП създава лека паника. Затвърди се и мнението, че през март градът бе нечестно „заключен“ на принципа проба-грешка, който обаче завърза ръцете на бизнеса.

Банско през 9-те месеца на пандемия бе обект на въпроси като дали ще има летен сезон, как ще протече той, ще има ли последващ зимен. Да, лято с туризъм имаше, признават местите. Да не се плашим от пандемията, призова вече покойният велик д-р Илиев – основател на джаз фестивала в града. Задаваха се въпроси дали може хотели в града да приемат КОВИД болни, макар че в самото Банско от март насам не е отчитан ръст на заболели или сериозен брой такива.

Инспекция на обекти, сред които и ски зоната, бе направена лично от Мариана Николова – министър на туризма, която увери, че Банско е чисто. Под този лозунг тече и кампанията за привличане на туристи в града. Новият шеф на местното районно управление пък обсъди с кмета Кадев обезпечаването със сигурност курорта по време на сезона.

„Подготовка за сезона тече. Всички сме притеснени, особено от изказванията на европейски лидери за затваряне на всички курорти в Европа. Възстановяването на сезона през летните месеци бе трудно. Нашите хотелиери и ресторантьори положиха всички усилия и множество инвестиции за да гарантират безопасността и сигурността на хората“, заяви кметът Кадев пред медията ни.

Той също изказа надежда, че вътрешния туристопоток ще посещава зимните центрове, защото спортът е здраве.

А днес РЗИ, Комисията за защита на потребители и МВР започват масови извънредни проверки в къщи за гости и в хотели по повод отбелязването на студентския празник 8 декември.

От 27 ноември, само отпреди два дни, страната ни е с въведени рестриктивни мерки, част от които предвиждат събирането на ограничен брой хора на едно място, и никой по никакъв повод не може да си позволява да нарушава тези правила. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по повод излъчен телевизионен репортаж, от който стават ясни намеренията на някои управители на места за настаняване да не спазват разпоредбите на министъра на здравеопазването.

Изразявам своето възмущение и недоумение от поведението на някои икономически субекти, решили да погазят законите в страната, посочи вицепремиерът. Тя увери, че ако при извършването на тези проверки бъдат установени нарушения, то съответният обект ще бъде затворен до края на сезона и ще понесе цялата строгост на закона за погазване на правилата.

Министър Николова бе категорична, че ще се действа безкомпромисно спрямо нарушителите, защото безскрупулното поведение на само един е достатъчно да доведе до трайни поражения върху имиджа на всички хотели и курорти.

Тя благодари на всички, които въпреки неудобството от рестрикциите не се поддават на изкушенията да заобикалят законите. Тази зима ще разчитаме на българските туристи и на тези от балканските страни, затова е важно всички туристи да са сигурни, че когато отиват на почивка, то това място отговаря на всички сериозни и високи изисквания за безопасност и хигиена, посочи още министърът.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Валери08:45 - 01.12.2020
Аз пък с нетърпение очаквам откриването на ски сезона и дори имаме резервация за нова година в Банско. Убеден съм, че ще си изкараме неповторимо, а по всичко личи че по пистите ще има доста по-малко хора от обикновено. Което е рай за всеки скиор.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK