В десет общини в област Шумен е обявено бедствено положение. Това реши на свое заседание Областният щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия под ръководството на областния управител проф. Добромир Добрев, предаде БТА.

В бедствено положение са общините Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица през следващите 24 часа, считано от 10.00 часа днес.

Дали ще бъде обявено бедствено положение и в община Шумен ще се реши по-късно днес след анализ на ситуацията.

Нарушаване на електроснабдяването има във всичките десет общини поради аварии в електропреносната мрежа. Все още екипите на "Електроразпределение Север" не са достигнали на място и не са установени мащабите на пораженията по мрежата.

По първоначална информация без електрозахранване са голяма част от общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Върбица, част от селата от община Шумен. Вследствие на това има проблеми и с водоподаването. Много са населените места без вода, екипите на дружеството все още не могат да оценят състоянието на съоръженията.

В бедстващите общини понеделник - 27 ноември, е обявен за неучебен ден.

В момента град Шумен е без вода поради проблем с подстанция 1300. Екипите на "Електроразпределение Север" и на "Водоснабдяване и канализация" - Шумен започват работа за максимално бързо възстановяване на щетите, посочват от областната управа. 

Множество паднали дървета и клони пък възпрепятстват движението по пътищата в областта. Съвместно с екипите на държавните горски и ловни стопанства на Североизточното държавно предприятие се създава организация за бързото премахване и отстраняване на дърветата от пътя.

На този етап затворени за движение са пътищата Шумен-Силистра, Шумен-Разград, въведено е временно ограничение на движението по Ришкия проход за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона по автомагистрала "Хемус" в посока към Варна. Ограничено е движението по третокласната пътна мрежа в област Шумен за всички моторни превозни средства.

80% от населените места в област Силистра са без електричество. Община Силистра също обяви бедствено положение.

Към момента екипи на пожарната са на терен и работят за евакуиране на хора от закъсали МПС. Сред тях са автобус със 7 пътници до Средище, десетина леки коли между Богорово и разклона за Срацимир. Получен е сигнал за закъсали автомобили и в района на Черковна.