Без ОВОС изграждат площадка за третиране на отпадъците в Джерман

снимка: Община Дупница

В деловодството на Община Дупница е получено писмо от фирма “Феникс-Дупница” ООД, към което е приложено становище на РИОСВ-Перник относно инвестиционно предложение за изграждане на “Площадка за съхраняване и предварително третиране на неопасни отпадъци”, намиращо се в местност “Алачица” в землище на село Джерман.

Становищието на РИОСВ-Перник е, че инвестиционното намерение на “Феникс-Дупница” ще бъде реализирано, без да бъде подготвян и оценяван доклад по оценка на въздействието на околната среда /ОВОС/.

Оказва се, че инвеститорът няма да има какъвто и да било ангажимент да направи съответните изследвания, с които да докаже, че реализирането на проекта няма да причини вредни въздействия върху здравето на хората, чистотата на почвите и водите, съхранението на биоразнообразието и т.н., няма да има и обществени обсъждания, така че жителите на Община Дупница и в частност на хората в село Джерман, в чието землище ще бъде бъдещото съоръжение, няма да имат възможност да изкажат своите съображения.

“Община Дупница се чувства ангажирана с оглед огромния обществен интерес, породен от стремежа за опазване здравето на хората, да уведоми всички хора за предприетото начинание. За нас буди недоумение от бездействието и мълчанието на Инициативния комитет от село Джерман, който странно защо не проявява никакъв интерес към проекта на “Феникс-Дупница”, като очевидно не се притеснява от потенциалните поражение за здравето на хората, чистотата и почвите на водите, които този проект би причинил.

Странно е, и мълчанието на екологичните организации, които проявяват огромен интерес при реализацията на подобни проекти, чийто потенциални инвеститори обаче са общините в България”, коментираха от общинската администрация.

От там напомниха и за “Регионален център за третиране на неопасни отпадъци-регион Дупница”. Инвестиционно намерение е именно такъв вид предварително третиране на неопасни отпадъци, изграждането на такива съоръжения, каквито са предвидени и на терена на “Феникс-Дупница” ООД. Различното е, че отпадъците предварително не могат да бъдат третирани.

 

снимка: Община Дупница

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//