Без огньове върху зелени площи и до сгради на Сирни Заговезни в Гоце Дечев

снимка: infomreja.bg, архив

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов издаде заповед във връзка с предстоящия християнски празник Сирни Заговезни, който тази година се отбелязва на 17 март в неделя.

Заповедта е свързана с  правенето и запалването на традиционните за празника ритуални огньове, с които жителите на Гоце Делчев от всеки квартал на града и селата почитат празника. Според кметската заповед ритуалните клади трябва да са изградени от хвойнови храсти, да не са построени върху тревни площи и градинки, да не са разположени в близост до жилищни сгради и други постройки, създаващи опасност от пожари.

Забранява се в ритуалните огньове на Сирни Заговезни използването на автомобилни гуми и други гумени изделия, с които се получава силно замърсяване на възсуха.

Заповедта на кмета Владимир Москов е възложена за изпълнение на началника на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Росен Сердарев и звено „Екополиция” към Общинска администрация, които поемат контрола  върху направата и паленето на така наречените „сирници”.

Почистването на града на следващия ден след празника, а именно на 18 март, според заповедта е възложено на фирмите „Шеле” и „Астер – С”.

Нарушителите ще бъдат санкционирани съгласно действащото законодателство.

Контролът по изпълнението е възложен на заместник-кмета на община Гоце Делчев Валери Сарандев.

Издадената заповед от кмета Владимир Москов е съгласно чл. 4, ал. 3 от Наредба № 1 за осигуряване на обществения ред, поддържане на чистотата, опазване на околната среда и защита на имуществото на територията на община Гоце Делчев, и Наредба № 9 за осигуряване на противопожарния ред на територията на община Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK

//