Без изненада: От ГЕРБ-СДС върнаха мандата на президента

Снимка: Президентство

С това се стига до третата папка за съставяне на кабинет

От ГЕРБ-СДС не взеха проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. Отказът на партията съобщи председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

„Парламентарната ни група няма да упражни даденото от Конституцията право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство и няма да посочва кандидат за министър-председател, който да получи проучвателния мандат”, обясни тя.

Независимо дали са в управлението или в опозиция, всички парламентарно представени партии и народните представители носят отговорност за намиране на изход от задълбочаващите се кризи, които прераснаха и в политическа криза, заяви президентът Румен Радев при връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост в 47-ото Народно събрание парламентарна група. 

Президентът посочи, че уважава решението им да не се възползват от предвиденото в Конституцията право, но в парламентарната република именно парламентарно представените политически партии носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство.

„Инфлацията, социалната и здравната криза влияят пряко върху живота на българските граждани и изискват неотложни действия от отговорните институции“, посочи държавният глава и обяви, че още утре свиква консултации с всички парламентарно представени политически сили, за да бъдат чути техните виждания за изход от създалата се криза, както и какви възможности виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на настоящия парламент. Президентът добави, че е важно да стане ясно около какви приоритети и програми партиите могат да търсят обединение и тогава ще вземе решение на кого да бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство.

„Въпросът за властта наистина е важен, но не отменя отговорността пред гражданите и държавата, която носят всички политически сили“, напомни държавният глава. Той подчерта, че българите очакват от политиците решенията и защитата на националния интерес да бъдат поставени над партийните сметки.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK