Без балотаж и твърда победа! Иван Кадев - новият кмет на Банско

Иван Кадев е новият кмет на община Банско, снимка: Infomreja.bg

Банско бе най-напрегнатата точка в Югозапада

Неочаквана и убедителна победа за Иван Кадев, който е новият кмет на Банско.

Това е прецедент, при който на първи тур след дългогодишно управление, ГЕРБ пада и губи кмет в област Благоевград.

Банско бе най-напрегнатата точка в Югозапада безспорно. Когато останалите общини вече имаха сигурни победители като в Кресна, Гоце Делчев и съседен Разлог, например, в Банско все още резултатите се обработваха

Това се дължи на изключително високата избирателна активност, която бе налице през цялото време в общината. Банско бе на челна позиция заедно с Кресна по гласуване – цели 80% по данни на ОИК до към 22 ч.

Денят в курортния град започна ударно с 24%, които се покачиха на 47% към 12,30 ч., а към 18,30 процентите бяха 73,66. Изборният ден продължи до 20,30 ч.

Малко след полунощ стана ясно, че Кадев води в първоначалните резултати от преброяването, а по-рано вчерта медийни публикации съобщаваха обратното – че Икономов води.

При 94,55% обработени резултати днес до 10 ч. стана ясно, че без балотаж и на първи тур Иван Кадев е новият кмет на Банско, а Георги Икономов оставя зад гърба си като управленец два успешни мандата.

Процентите, с които Кадев се налага над опонента си от ГЕРБ Икономов, са 51,71% срещу 39,02%.

В личния си профил Икономов написа: Благодаря на всички, които ми дадоха своята подкрепа и този път. След два мандата като кмет оставям едно красиво и подредено Банско. Иска ми се да продължи да се развива и да просперира.

Кадев също благодари за подкрепата:

Уважаеми жители на община Банско,

Благодаря ви за доверието! Днес ние заедно спечелихме победа! Днес заедно направихме първата крачка към генералната промяна, която ви обещах. Сега нека да празнуваме! Нека вдигнем наздравица и да си пожелаем здраве и благополучие на общия ни дом!

Радваме се на победата и знаем колко труд и усилия ни предстоят да върнем нормалността в отношенията на властта с хората. Заедно ще го постигнем!

Поклон пред хората, които не се уплашиха и огънаха, въпреки жестокия натиск върху тях и семействата им! Благодарение на тяхната достойна и смела гражданска позиция, и по-плахите се престрашиха и си спомниха даденото им от Конституцията на Република България право на глас без ограничения и дискриминация.

Благодаря на хората, които ми повярваха и бяха неотлъчно до мен през последните няколко месеца в срещите ми с хората в Банско, Добринище, Филипово, Места, Гостун, Кремен, Осеново и Обидим!

Благодаря и на онези, които гласуваха за други кандидати за кмет. Те обичат мястото, където живеят, не по-малко от тези, които са гласували за мен. Убеден съм, че всички ще подкрепят усилията ни и ще участват в работата да направим нашата община още по-добро място за живеене. Така е редно!

Да си пожелаем на добър час и сполука в начинанията на ползу роду! На многая и благая лета!

На трето място се нарежда с Георги Думанов, излъчен от ВМРО, със 7,08%.

Най-нисък е резултатът на четвъртия кандидат-кмет – Александър Дурчов – 0,39%, което дори не надвишава прага от процент.

В брой жители, дали гласа си за Кадев, статистиката сочи, че това са 4410, а за Икономов – 3328.

Дурчов има подкрепа от 33 човека, а Думанов - от 604.

153 лица или 1,79% са запазили правото си да не подкрепят нито един от кандидатите.

Вчера изборният ден в Банско премина без особени проблеми. Само една е жалбата, за която съобщават от ОИК.

В Общинска избирателна комисия – Банско, е постъпила жалба от Георги Икономов, в качеството му на кандидат за кмет на община Банско от ПП „ГЕРБ”, в която се излагат твърдения, че членове на комисии от опонентни партии, инициативни комитети и коалиции изпълняват служебните си задължения с поставени на видно място, върху дрехите и личните им вещи обозначителни знаци.

Населението на Банско е съставено от 13482 човека в 8 населени места.

В Банско броят на секциите бе 23, а общо 10 789 са избирателите.

ГЕРБ остават в мнозинство в Общинския съвет в Банско – цели 36,15%, тоест 6 съветници. Те са следвани от НДСВ, които подкрепиха Кадев, с 28,67% - 5, ВОЛЯ е избрана от 941 гласоподаватели или 14,02% - двама. Местната коалиция ВМРО е с 10,07%, с след нея се нарежда БСП с 9,85%, също с по двама съветници.

С най-ниски резултати са Движение „Напред България“ – едва 0,28% и Движение „Заедно за промяна“ – 0,97%.

Кметствата, които избираха кметове на града или селото си, както и кмет на община, са Добринище с население 2826 човека, от които право да гласуват имаха 2337 в 4 избирателни секции. Също така село Филипово, което е населявано от 655 човека, от които точно 500 гласуваха в една секция.

В Добринище Петър Галчев от ГЕРБ води с 51,95% спрямо Иван Сакарев от НДСВ с 46,86%.

19 човека не са подкрепили нито един от кандидатите.

Във Филипово безапелационен победител в кметската надпревара е Фаим Молла, излъчен от ДПС, с 71,09%.

Неговият опонент Юсеин Ходжа от БСП е с 27,85%. Четирима не са подкрепили нито един от кандидатите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK