Белово празнува 142 години от освобождението си

Снимки: Община Белово

Кметът Костадин Варев: Честит празник на всички жители на община Белово!

Уважаеми жители на община Белово, уважаеми съграждани, скъпи приятели,

Днес се навършват 142 г. от освобождението на нашия град и нашия край от турско иго. На 13-и и 14-и януари 1878 г. протичат освободителните процеси по  родните ни места от легендарните руски богатири на Астраханския драгунски полк и Московския гвардейски пехотен полк, както и на Кавказката казашка бригада, подпомогнати от 700 души доброволци от Беловския край.

В Киевския хусарски полк също е имало от нашите беловци, присъединили се към него, които подпомагат освобождението на Чепинското корито. Много е интересен фактът, че на територията на Беловския район не са водени сражения, тя направо е превзета и освободена без бой, като се смята, че предварителна роля е отредена на силата на руските войни, както и на Тодор Каблешков, който е подготвил бъдещите революционери от Белово съвсем професионално, които, обединени, са всявали страх.

Белово може да се гордее със своя най-млад въстаник Мартин Тачков, присъединил се към четата на Георги Бенковски, както и с единствената жена в четата - Мария Сутич, още по време на Априлското въстание.

Днес наш дълг е да изразим своята благодарност и преклонение към тях и към всички руски, финландски и украински войни, като ги почетем с поднасяне на цветя и венци пред техния паметник!

14-и януари е паметна дата, превърнала се в празник за града ни. 

Беловци не са получили свободата си даром, те са воювали за нея!

14 януари 1878 година променя живота на поколения. Празникът е ден, в който си спомняме и отдаваме почит на нашите освободители, на храбростта на воините, отдали живота си в името на българската свобода.

С гордост днес свеждаме глави пред всички руски, финландски, украински и български войници и поборници, загинали за свободата ни.

Вечна слава на героите!

Честит празник на всички жители на община Белово!

Бъдете здрави, бъдете сплотени и единни! Нека съхраним и предадем на идните поколения спомена за паметната дата 14 януари 1878 година и подвига на освободителите!

 

Инж. Костадин Варев

Кмет на град Белово

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd