Белиз преустановява дипломатическите си отношения с Израел

Снимка: БТА

Причината - офанзивата в Газа

Белиз обяви, че преустановява дипломатическите си отношения с Израел заради офанзивата му в ивицата Газа, започнала в отговор на нападението на "Хамас" на 7 октомври, предаде Франс прес. 

"Правителството на Белиз оттегли" акредитацията на израелския посланик в Белмопан и преустанови "всички дейности" на своя представител в Израел, с "незабавен ефект", се посочва в изявлението.

Малката централноамериканска държава заяви, че иска да протестира срещу смъртта на "невинни цивилни" в Газа, където по данни на здравното министерство на управляващата палестинския анклав групировка "Хамас" израелските бомбардировки са убили 11 320 души, предимно цивилни, включително 4650 деца.

Това е втората латиноамериканска държава, която обявява, че прекъсва дипломатическите си отношения с Израел от началото на конфликта, след Боливия на 1 ноември. Колумбия, Чили и Хондурас отзоваха посланиците си за консултации, припомня АФП.

На 27 октомври Израел започна мащабна сухопътна офанзива в ивицата Газа, чиято цел е да унищожи "Хамас", който извърши на 7 октомври безпрецедентно по мащабите си нападение на израелска територия, при което според израелските власти загинаха над 1400 души, предимно цивилни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK