Белият дом: Не сме магьосници, Конгресът да гласува помощта за Украйна

Джейк Съливан Снимка: ЕРА/БГНЕС

Призива отправи съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан

Американската администрация отново отправи призив към конгресмените бързо да приемат спорния законопроект, който включва допълнителна помощ за Украйна, като предупреди, че без нея по-нататъшната военна подкрепа от страна на САЩ ще бъде невъзможна.

Съветникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан свърза изтеглянето на украинските военни от Авдеевка с недостига на боеприпаси в украинските въоръжени сили, причинен според него от нежеланието на конгресмените да одобрят средства за допълнителни доставки на оръжие.

"Украинските войски бяха принудени да се изтеглят от Авдеевка, защото не получават доставки в обема и с темповете, от които се нуждаят и които заслужават. А не ги получават, защото не сме получавали необходимото финансиране в продължение на седмици и месеци. И това е резултат от бездействието на Конгреса", заяви Съливан на брифинг в Белия дом във вторник.

Съливан заяви и че администрацията няма магическо решение, ако Конгресът не осигури финансиране.

"Не е като да нямаме пари, които можем да предоставим на Украйна. Трябва Конгресът да изпълни конституционното си задължение да отпусне средства, които президентът да използва за изпращане на американски оръжия, произведени от американски работници и американските щати, в Украйна, за да помогне за защитата на свободата и независимостта на тази страна." /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK