Белица отбеляза 145 г. от гибелта на Левски, ученици от СУ "Св. св. Кирил и Методий" с вълнуващ рецитал

Снимки: СУ “Св. св. Кирил и Методий" - Белица

С възпоменателно поклонение, организирано от СУ “Св. св. Кирил и Методий", днес в Белица бе отбелязана 145-годишнината от гибелта на Васил Левски.

В памет на Апостола на българската свобода учениците от II „а“ клас от клуб „Художествено слово“ по проект „Твоят час“ развълнуваха присъстващите със своя рецитал на стихове за Левски, а стройни ученици маршируваха, носейки знамена, за да прославят неговото име.

За най-скъпия син на България, пред паметната плоча от черен гранит с изваяния лик на Апостола, цветя поднесоха заместник-кметове и служители в общинската администрация, общински съветници, граждани, ученици, учители и читалищни деятели.

Левски е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. - тогава той още не е навършил 36 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK