Беларус и Русия провеждат съвместно военно учение от 16 януари

Снимка: iStock

Днес в Беларус пристигна авиация на руските военновъздушни сили

Министерствата на отбраната на Беларус и Русия обявиха съвместни въздушни и тактически учения, които ще се проведат от 16 януари до 1 февруари. Първото съобщение идва от телеграм канала на беларуското министерство и е цитирано дори от руската държавна агенция ТАСС.

"Ще бъдат включени всички летища и полигони на военновъздушните сили и силите за противовъздушна отбрана на Беларус", заявиха от министерството на Беларус. Днес в Беларус пристигна и авиация на руските военновъздушни сили.

По-рано бе съобщено, че Беларус и Русия планират "съвместни летателно-тактически учения" с участието на регионална военна групировка.

В средата на седмицата руското министерство на отбраната информира за изграждането на съвместна между Беларус и Русия регионална военна групировка.

Според президента на Беларус Александър Лукашенко регионалната групировка е създадена поради "изострянето на обстановката по западните граници на съюзната държава. През октомври Минск заяви, че групировката е започнала "въоръжена защита на съюзната държава".

В края на декември медиите съобщиха за движение на влакове с руско военно оборудване през Беларус към границата с Украйна.

Украйна смята Беларус за страна, подкрепила агресията срещу нея, тъй като беларуските власти са позволили на Москва да използва територията ѝ като плацдарм за нападение. Освен това летища и полигони, разположени в Беларус, периодично се използват за удари срещу Украйна.

Западни и украински военни представители заявиха, че теоретично Беларус може да бъде пряко замесена в нова атака срещу Украйна. Като по-вероятно обяснение за военната активност на Минск обаче те посочват желанието да се отвлече вниманието на украинските въоръжени сили и да се принудят да държат значителни сили по северните си граници, които по този начин да не могат да участват в сраженията в южната и източната част на страната.

Самото руско нахлуване преди една година, на 24 февруари 2022 г., бе предхождано от такова съвместно учение. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//