Бедствено положение в ЮАР

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът Сирил Рамафоса се опитва да реши тежката електрическа криза в страната

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса обяви бедствено положение с незабавен ефект, в опит да се справи с тежката електрическа криза в страната, включително продължителни ежедневни прекъсвания на тока. Това съобщи Ал-джазира.

Извънредните обстоятелства налагат извънредни мерки. Енергийната криза е екзистенциална заплаха за нашата икономика и социална структура, заяви президентът.

Обявяването на бедствено положение идва в момент, когато непрекъснати прекъсвания на електрозахранването до осем часа на ден удрят домове, фабрики и предприятия в 60-милионната нация. Бедственото положение е спешна мярка, въведена по-рано за справяне с пандемията от COVID-19 през 2020 г. и смъртоносните наводнения, които убиха повече от 400 души миналата година.

Според Рамафоса декларацията ще позволи на неговото правителство да освободи основни услуги като болници и пречиствателни станции от електрозахранване и ще даде възможност на правителството да купува допълнителна енергия от съседни страни при спешни случаи.

Освен това ще даде възможност на правителството да помогне на бизнеса да се справи с последиците от широко разпространените прекъсвания на електрозахранването, включително да направи дизеловите генератори и слънчевите панели по-широко достъпни.

Енергийната компания на страната Eskom не е в състояние да произвежда адекватна енергия поради честите повреди в стареещите си въглищни електроцентрали и години на корупция.

Рамафоса също обяви, че ще назначи министър на електроенергията, чийто единствен фокус ще бъде справянето с кризата с електроенергията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//