БЧК подпомогна над 143 хиляди души от началото на военните действия в Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Над 60 хиляди украински граждани, останали в България, са били подпомогнати със стоки от първа необходимост

Повече от 4.1 млн.лв. са постъпили по линия на организираната от Българския Червен кръст Национална кампания за набиране на средства в подкрепа на засегнатите от конфликта в Украйна, която стартира на 27 февруари т.г.

Над 143 хиляди души са били подпомогнати у нас от Българския Червен кръст през изминалите 6 месеца, в зависимост от нуждите им. От началото на военния конфликт в Украйна, БЧК е изпратил над 225 тона помощи (нови дрехи, обувки, консумативи, хигиенни материали и др.) в подкрепа на местното население чрез Украински Червен кръст, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец.

Над 60 хиляди украински граждани, останали в България, са били подпомогнати със стоки от първа необходимост. Раздадени са над 120 хил. броя различни хранителни пакети и вода. Над 31 хил. души са получили хигиенни пакети и материали, медикаменти, дрехи, постелъчен инвентар и т.н.. Българският Червен кръст откри „гореща телефонна линия“ за консултации и психо-социална помощ на пристигналите у нас украински граждани, на която съдействие са потърсили над 12 600 души. Съвместно с Министерството на здравеопазването, БЧК отвори и „горещ телефон“ относно възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна, към който за помощ са се обърнали повече от 1300 човека. До момента служителите на БЧК са подпомогнали 483 украински граждани в усилията им да възстановят семейни връзки.

От самото начало на военния конфликт в Украйна, БЧК мобилизира близо 4900 служители и доброволци в цялата страна и организира пунктове за оказване на помощ на украинските граждани. Представители на организацията се включиха в създадените кризисни центрове, в партньорство с държавни институции и местни власти в Бургас, Варна, Русе, ГКПП „Дуранкулак“, Добрич, Силистра, София и др., в които беше оказвана подкрепа и съдействие на хората, търсещи закрила на територията на страната ни.

БЧК отпусна 10 000 швейцарски франка от Фонд „Бедствия, аварии и кризи” в отговор на спешния апел на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за подпомагане на дейностите на Червения кръст в Украйна и засегнатите от конфликта държави.

В партньорство с Върховния комисариат за бежанците, УНИЦЕФ и СЗО, Българският Червен кръст откри 6 центъра „Синя точка“ в цялата страна, в които се предоставят правна и психо-социална подкрепа за жени, деца и хора в риск, избягали от конфликта в Украйна. До момента през тях са преминали близо 26 000 човека. Подобни центрове функционират и на територията на Румъния, Полша и Молдова.

Организацията продължава работата по всички свои дейности, включително и по проектите и програмите в помощ на уязвими групи в нашата страна, включително тези, свързани с бежанци и търсещи убежище у нас. И в момента Българският Червен кръст подкрепя всички нуждаещи се чрез материално подпомагане, финансова помощ, хранителни пакети, лекарства, дрехи, социални, правни и здравни консултации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK