Банско завладя зрителите на фестивала „Сурва“ в Перник

Снимки: Община Банско

Групата представи типичен за Банско сурвакарски бабугерски ритуал, изпълняван на 1 януари

Банско участва с внушителна представителна група в юбилейното 30-о издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който се провежда в Перник. В един от най-големите маскарадни фестивали в Европа над 10 хил. души, сред които и 17 чуждестранни маскарадни групи.

Присъствието на банскалии беше впечатляващо както с числеността на групата от повече от 150 човека, с невероятния емоционален заряд и настроение, така и с уникалните бабугерски костюми и автентични носии, с които се бяха облекли мъже, жени и деца.

Те представиха един типичен за Банско сурвакарски бабугерски ритуал, изпълняван на 1 януари. С разчупване на питката и предаването на житния клас, той символизира изпращането на старата година и посрещането на новата година, за която се нарича да има здраве, плодородие и единство.

Посланието на групата от Банско и цялостното представяне на банскалии, което бе заредено с невероятна енергия и сила, получи непринуденото възхищение на публиката, а банските бабугери бяха най-сниманите кукери на фестивала.

Участието на представителната група на Банско на фестивала на маскарадните игри „Сурва“ в Перник без съмнение ще бъде най-запомнящото се на юбилейното му издание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK