Банско ще получи ваучер за 15 000 евро, инсталират безплатен интернет

Снимка: Infomreja.bg

Община Банско ще получи ваучер на стойност 15 000 евро от Европейската комисия за инсталирането на безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU.

Средствата трябва да бъдат вложени в срок до 18 месеца за изграждане на Wi-Fi на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други.

До края на 2018 г. се очаква да бъде подписано споразумение с Комисията за получаване на ваучера. През следващата година ще се направи избор на инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет. Изпълнителят трябва да има регистрация на портала WiFi4EU, като местната администрация трябва да поддържа новоизградената мрежа напълно активна за период от 3 години.

Банско се класира девета сред общо 113-те класирани български общини – победители. Те успяха да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и да преборят конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа. Основният принцип за избор е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

Българските местни власти ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е приблизително 4.04% от бюджета на инициативата. Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

 

 

КОМЕНТАРИ

7jk11:27 - 11.12.2018
....девети в класирането сте по азбучен ред, ...недейте да заблуждавате
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK