Банско се прекланя пред духовния подвиг на св. Паисий Хилендарски

Снимки: Община Банско

Още от сутринта до паметника на великия банскалия са поставени точни копия на писалището и стола на св. Паисий

Днес Банско се прекланя пред делото на свети преподобни Паисий Хилендарски - монахът, който със свойта „История славянобългарска” запали искрата на българското съзнание и положи основите на Възраждането. През целия ден, отреден от Българската православна църква за ден на почит на духовния подвиг на светеца, признателните банскалии славят делото на великия си съгражданин.

Тържественият звън на църковните камбани започна да огласява Банско още в навечерието на празника. А тази сутрин, Негово Високопреосвещенство Серафим, в съслужение със свещениците от храма „Света Троица”, отслужи Тържествена света литургия.

Празникът се пренесе на площад „Възраждане” пред мемориала на св. Паисий Хилендарски. Цветен гирлянд, направен от ученици и учители от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски”, и букети цветя бяха положени пред паметника.

Голямо вълнение предизвика четенето на откъси от свещената за всички българи „историйца” от кмета Иван Кадев и други изявени в областта на културата и просветата банскалии.

Още от сутринта до паметника на великия банскалия са поставени точни копия на писалището и стола на св.Паисий от килията му в Хилендарския манастир. Всеки може да изрази преклонението пред делото на основоположника на българското Възраждане, като приседне пред писалището и препише редове от историята в най-новия и уникален препис на „История славянбългарска”. Той е единствен по рода си в България, защото се създава от целия български народ.

Един от първите, включили се в преписа в празничния ден беше общинският кмет Иван Кадев.
За онези, които искат да участват в преписа след днешния празничен ден, могат да го направят във възстановената по образец от Хилендарския манастир килия на монаха в Духовно историческия център „Св.преп.Паисий Хилендарски”.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK