Банско получи подаръци за откриването на сезона: Сняг и ски звезди

Снимка: Infomreja.bg

Повече от събитието вижте в нашата галерия и видео

Всяка снежинка – стотинка!

Банско осъмна със сняг, а Бъндеришка поляна с двойно повече. Времето подари на банскалии и гостите на курорта истинска приказка. Зимен празник, който започна с откриването на ски сезона в присъствието на ски легендите Дебора Компаньони и Марк Жирардели (собственик на концесионера „Юлен“).

Двамата точно в 12 ч. направиха своето ски спускане по писта „Томба“ – сякаш символично Алберто и Компаньони се събраха като звезден италиански отбор и предизвикаха овациите на всички присъстващи.

Фойерверки сред падащи снежинки озариха Бъндеришка поляна, която от сутринта предлага забавления за малки и големи.

На събитието присъстваха кметът на Банско – Стойчо Баненски, както и цялото ръководство на Общината. Гости бяха още кметовете на Разлог, Якоруда и Белица, които общини, както подчерта самият Баненски, са неразривно икономически свързани с курорта.

След спускането си по „Томба“ към многобройната публика, Компаньони бе посрещната с аплодисменти. Тя сподели пред журналистите:

За първи път съм в Банско. Приятно е. Марк (Жирардели) е мой добър приятел. Той ми се обади и ме покани да дойда в Банско, а аз се съгласих. Мисля, че е много хубаво място за ски, зная, че тук се провежда и ски купа по ски. Италианският тим бе страхотен! Благодаря ви за поканата!

Марк Жирардели също коментира:

„Щастливи сме, че имаме сняг. Мисля, че това е прекрасен старт на зимния сезон. Щастлив съм, че ще имаме Световна купа през февруари и това е перфектният старт за начало на сезона!“

Иван Обрейков не спести вълнението си от откриването на сезон 2023/2024. Той бе видимо доволен от зимната обстановка и падналия сняг:

Какво по-хубаво, по-красиво време за подобно откриване на сезона. Имаме много сняг, трябва ни и малко студ, за да започне работата на оръдията. Имаме в момента няколко отворени писти, очаква се скоро и останалите да заработят. Тази година имаме гости – ски легенди от близкото минало. Вижте колко хора има! Очакваме и още! Очакваме добър сезон! За 11-а поредна година ни избраха за курорт номер 1 в България. Явно оставяме добри впечатления на хората!

Два отбора – „Жирардели“ и „Компаньони“, се спуснаха, а с тях бяха и всички малки спортните от ски клубове в Банско. С тракане на щеките сезонът зазвуча!

Специален гост бе и министърът на туризма Зарица Динкова, която сподели пред медиите:

Заедно с бизнеса сме оптимистични и очакваме по-силен сезон от миналогодишния, а пък той – от този през 2019. Виждате снежната приказка около нас! Климатичните условия предполагат добър сезон! Лифтовете са едни от най-екологичните средства за придвижване в планината и в този бранш всичко става все по-конкурентно, затова трябва да се развиваме иновативно, устойчиво. Важна е защитата на поминъка на хората заедно с опазването на природата.

Динкова сподели още, че е развълнувана от присъствието си на откриването на сезона.

„Записванията са повече от оптимистични! За миналата година имаме над милион регистрации! Ще положим усилия за изработването на пътна карта за устойчив зимен туризъм и по-успешното ни развитие на зимните курорти по отношение на иновациите. Ние сме скип, който предпочита, който да действа, а не да говори!“

Кметът на Банско – Стойчо Баненски, каза:

Природата е благосклонна към нас. Подготовката за сезона започна още от лятото с подновяването на инфраструктурата и изграждането на пътя от Банско до хижа „Вихрен“.

Марк Жирардели каза, че е много горд заради присъствието на Дебора Компаньони.

„Радвам се, че специално за Коледа и сезона имаме една перфектна зимна обвивка. Днес обаче разбрах, че не мога да се спускам вече по пресен сняг след като пробвах по „Томба“.

И тази година ще е напрегната по отношение на състезания. Алберт Попов ще доминира на собствена земя. Очакваме много хора да го подкрепят, каза Иван Обрейков.

Кметът подчерта, че освен подобрена инфраструктура, Общината е подготвена и откъм осигуряването на безопасността на гражданите и гостите със съвместни международни полицейски патрули. Той призова всички, които се занимават със зимния бизнес, да спазват законите.

Министър Динкова обяви още, че държавата има грижата да създава условия на бизнеса, който сам решава как да инвестира, но заедно ще търсят най-добрите практики за развитие на зимния туризъм.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Тони08:34 - 18.12.2023
Останах впечатлена, за пръв път ходя на подобно място и мисля да продължа
мария06:24 - 18.12.2023
забавно беше
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//