Банско отбеляза националния ден на пътната безопасност

Снимки: Община Банско

Организирана бе демонстрация на действия при пътен инцидент с пострадал моторист

Преди старта на лятната ваканция на учениците, на 29 юни в България отбелязваме Националния ден на пътната безопасност.

По този повод в Банско беше организирана демонстрация на действия при пътен инцидент с пострадал моторист. В симулацията на спасителните дейности се включиха момчетата от Мото дружина Банско, които многократно са помагали на огнеоборците в локализирането и гасенето на пожари на трудно достъпни горски места.

Полицаите от РУ на МВР - гр. Банско, пожарникарите от ПБЗН – гр. Банско и доброволците БЧК – гр. Благоевград показаха реалистично последиците от превишената и несъобразената скорост и последствията от неспазването на правилата за движението по пътищата.

След режисирано ПТП между лек автомобил и моторист стартира демонстрацията с подаване на сигнал към телефон 112 от доброволец и приемането му от диспечер.

На площад „Никола Вапцаров”, пред стотици деца и ученици от с. Места, гр. Добринище, гр. Банско и гостуващи в Банско, пристигнаха екипите на Български червен кръст, полиция и пожарна. Бяха предприети аварийно-спасителни дейности по рязане на катастрофирал автомобил с хидравлични инструменти и спасяване на пострадалия човек. Доброволците от Български червен кръст – Благоевград оказаха първа долекарска помощ на пострадалия.

В края на симулацията, секретарят на община Банско - Иван Докторов, поздрави участниците и връчи грамоти в знак признателност към безценния труд на смелите момчета от пожарна безопасност ПБЗН – гр. Банско, пазителите на реда от РУ на МВР - гр. Банско и състезателите от Мото Дружина Банско.

Той добави, че безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност на цялото общество и само чрез съвместна работа можем да постигнем желаните устойчиви резултати за намаляване на пътнотранспортните произшествия и травматизъм.

Мотото на инициативата на Община Банско и Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" е „Карай по-бавно, живей повече!“

Целта на инициативата е да бъде засилено вниманието на обществото към проблемите на пътната безопасност, а децата да бъдат особено внимателни.

Денят на безопасността на движение по пътищата се отбелязва за пета поредна година в нашата страна. През 2019 г. с решение на Министерския съвет датата 29 юни е определена за единна дата за България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK