Банско и Разлог на бунт, правителството гледало на тях с широко затворени очи

снимка: infomreja.bg, архив

Жители на Банско, Разлог и Добринище се вдигат на протест. Недоволството е заради липса на адекватна държавна политика, която спирала развитието на туризма в планинските общини. 

В идния понеделник протестиращите готвят едночасова блокада на главен път Е-79 в района на Симитли - от 16 до 17 часа. 

"Правителството гледа на проблемите в Разлог, Банско и Добринище с широко затворени очи. Точно преди 2 месеца вицепремиерът Даниела Бобева посети трите общини и декларира намерението си да съдействате за решаване на наболелите проблеми на региона, свързани с развитието на туристическата инфраструктура, проблемите на хотелиерите, липсата на нормативна база, регламентираща развитието на селския туризъм и къщите за гости. На проведените дискусии с представители на общинските съвети, кметовете, бизнеса от региона, неправителствени организации и отделни граждани Бобева заяви, че ще се ангажира лично и ще поиска подкрепата на целия Министерски съвет за развитие на нашите райони", припомнят в своя позиция членове на инициативни комитети за развитието Банско и Разлог, които организират протестните действия.

Оттогава досега нямало предприети никакви реални стъпки за изпълнение на поетите от вицепремиера ангажименти. Същевременно през миналата седмица Министерски съвет е взел решение за създаване на Междуведомствена работна група за разглеждане на само едно инвестиционно намерение, свързано с развитието на ските в друга българска планина.

"Недоумяваме защо се дава приоритет на един район от страната за сметка на друг. От 2008 година в нашия район има заявени реални проекти със започнати процедури на различен етап и това са ски зона БАНСКО за изграждане на втора кабина, ски зона КУЛИНОТО и ДОБРИНИЩЕ. Тези проекти образуват „Pirin Circle” общо с 300 км ски писти и инвестиции само в спортна инфраструктура без изграждане на хотели, апартаменти в планината от 300 милиона евро. Ние категорично заявяваме, че развитието на Югозападна България зависи най-вече от нови ски зони и от използване на термалните и минерални извори в района", се казва още в позицията на протестиращите, разпространена до медиите.

Като представители на инициативни комитети за развитие на Банско, Разлог, Добринище и другите населени места в долината на Места те настояват с бързината, която правителството е обърнало внимание на проекта в Рила, в рамките на не повече от 10 дни да бъдат предприети необходимите стъпки за реализация на трите проекта в Пиринско.

"Ние сме много сплотени и консолидирани в исканията си за просперитет на нашите родни места и като доказателство за това в понеделник предупредително ще затворим шосе Е-79", категорични са от двата инициативни комитета.

 

КОМЕНТАРИ

Лея16:58 - 08.11.2013
В Банско трябва да се построи нов лифт и то спешно! Не може най-добрият ни курорт да има толкова малко съоръжения! Излагаме се пред чужденците :) Сериозно... Важно е за икономиката да се направят още съоръжения там
Лондон11:13 - 08.11.2013
Да правят втори лифт, че вече две години каня приятели от Англия да дойдат на ски и те всеки път повтарят едно и също – защо трябва да чакаме толкова, защо не си направите повече съоръжения. И са прави. Тук няма нито един аргумент срещу построяването на втория лифт.
Скиор10:37 - 08.11.2013
Банско трябва да протестира и то непрекъснато! Не може да се чака за 1 лифт в продължение на 5 години. Това е пълно безумие. Дано това правителство се задейства малко и свърши някоя работа.
от Банско08:21 - 08.11.2013
Ако искате Банско да просперира,трябва на първо място да се отървете от алчния псевдо-кмет Гошо Икономов.Докато той е на власт Банско НЯМА ДА ПРОСПЕРИРА.За 2 години от управлението този мизерник показа,че мисли само за леки жени и как да открадне повече пари.

FACEBOOK

//