Банско е пример за цяла България, 14 дни спокойствие и търпение

Снимка: Infomreja.bg

Хронология на карантината

Банскалии прекараха точно 14 дни в карантина заедно с хиляди сезонни работници. Всеки от персонала може да вземе документ, че прекарал карантина в Банско и няма нужда да бъде поставен повторно в такава в родния си град. Документът бива издаван от Общината.

Противоепидемичните мерки продължават да действат на територията на града съгласно всички разпоредби на здравния министър, които важат за цялата страна, а именно: 

До 12 април 2020 г. се преустановяват посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване. На ресторанти и заведения за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Забранено е на лица до 60-годишна възраст да посещават хранителните магазини и аптеките във времето от 8.30 до 10.30 часа всеки ден.

Всички лица, когато се намират в закрити или на открити обществени места, се препоръчва да имат поставена защитна маска на лице.

Преминаването през КПП-тата става само по неотложни причини, а именно здравословни, по служба и за грижа за близки хора от съседни населени места.

14-те дни в карантина бяха и изпитание на Общинския щаб, който осигури безплатни маски за гражданите, които нямат, също така бе създадена традиция по инициатива на местните всяка вечер в 19 ч. да „дрънкат със звонци“ от терасите си в подкрепа на всички под карантина. Д-р Румен Пандев пък организира безплатни онлайн консултации за местните със специалисти от столични болници.

Църковните камбани биеха всяка вечер след като Неврокопският митрополит разреши да бъде изпълняван този ритуал, даващ сила и вяра на „затворените“ в домовете си.

През цялото време в града се осъществяваше безпроблемно ходене до магазина и аптеката. Сериозни нарушения не бяха констатирани въпреки слуховете, че в първите 24 часа след поставяне на блокадата е имало „бягства“ през полята между Банско и Разлог, както и между Банско и Добринище.

Под ръководството на Районна прокуратура – Разлог, се води сам едно засега досъдебно производство за извършено на територията на Банско престъпление по чл. 355, ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Около 23 ч. на 25.03.2020 г., в Районно управление на МВР - Банско, е постъпил сигнал за мъж в нетрезво състояние, извършващ хулигански действия. Същият откъснал задната регистрационна табела на лек автомобил, паркиран в района на ул. „България“ в града, и хвърлял камъни по прозорците на жилищна кооперация.

Веднага на място са били изпратени полицейски служители, установили визираното в сигнала лице – криминално проявения Д.П., който същият ден навършил 24 години. Въпреки наложената карантина на територията на Банско, въведена с разпоредбата на заповед на министъра на здравеопазването от 17.03.2020 г., мъжът напуснал обитаваното от него жилище. С действията си той нарушил противоепидемичните мерки, предприети срещу разпространението на вируса Covid – 19.

Д. П. е бил задържан и е привлечен в качеството на обвиняем.

Казусът с Банската карантина започна на 17-и март, когато бе обявен първи случай за заразен с вируса – а именно 9-годшно дете – британски гражданин. То било в частен апартамент в комплекс в града заедно с баща си, който по късно обяви, че резултатите на детето са отрицателни, но от Националния щаб не потвърдиха подобна информация. Според управителя на апарткомплекса изявлението е било направено не от бащата на детето, а от друг британец, чиято връзка остана неясна с карантинираното английско 5-членно семейство в Банско.

Същият ден в 13 ч. ски зоната в Банско бе официално затворена, което прекрати зимния сезон предсрочно, а заразените станаха двама – още един британец на 78 години, който е постоянен гражданин в Банско от 2 години. Той бе лекуван в МБАЛ-Благоевград, и изписан в добро състояние без усложнения преди няколко дни.

На следващия ден – 18-и март, главният прокурор Иван Гешев даде предложение Банско да бъде поставено под карантина заради огромния поток от туристи в града и съмнението, че заразата би се разнесла твърде бързо и опасно за всички.

Мярката бе разпредена от министъра на здравеопазването и точно в 19 ч. бе поставена блокада във всички части на града. Всички в града нямаха абсолютна възможност да излязат извън Банско като потенциални преносители на зараза.

Блокирани бяха разложани и други хора, които са посетили града по служебни причини от околните населени места. Хиляди сезонни работници останаха без работа, тъй като хотелите и ресторантите затвориха, но не можеха и да се приберат в родните си места до днес.

Първият ден от блокадата бе забавена доставката на хляб в града, което създаде известен временен дискомфорт, но не и паника сред населението. Доставките бяха отрегулирани, а всичко, което се внасяше в града беше под бройка. Стока не се изнасяше.

Организирано ме общежитие към една от гимназиите за хора, които нямат подслон – имаше изгонени от квартирите си наематели в първите дни от блокадата.

Улиците останаха абсолютно пусти, опашки пред магазините нямаше, нито паника за запасяване. Дезинфекция на града се извършваше във всеки подходящ момент. 

Собственик на хотел дари топла храна на всеки нуждаещ се, а социалните работници бяха 24 часа накрак.

Случаите в града на заразени се увеличиха – мъж от Троян, ски учител в Банско, бе с положителна проба. Днес той е преминал лечение и е изписан от Ловешката болница.

Мъж от Разлог лежа 14 дни в МАБЛ-Разлог. Той също бе обявен за положителен след като работил като охрана в заведение до началната станция на лифта.

Третият случай бе спорен – 55-годишен местен жител почина след двудневен престой в МБАЛ-Благоевград. Той бе транспортиран по спешност на 27-и март, а на 29-и почина след мозъчен оток. От Националния щаб обявиха пробата му за положителна, а от Общинския – за отрицателна.

Днес е излязъл резултатът на още един мъж от Банско, който бил със съмнения, но пробата му е отрицателна.

През 14-те дни града нарасна с двама нови жители – момче и момиче.

Щъркелите дойдоха, както и мартенският сняг...

Настроенията на местите бяха различни, както във всяко общество – карантината бе желана като предпазна мярка срещу вируса, чужденците бяха приети за злодеятели, а по-късно страстите се успокоиха с надежда да следващ и безпроблемен сезон.

Нарастваше напрежението след смъртта на 55-годишния мъж, изграждаше се недоверие сред местните, които открито заявяваха, че Националният щаб не съобщава адекватно резултати. В същия ден почина от инфаркт и млад мъж, баща и съпруг, която трагедия потресе града.

В търсене на баланса между емоциите Банско е доказателство за сила, дух, търпимост. Банско даде пример на цяла България в абсолютно спазване на мерките, както и отлична координация на Общинския щаб.

Остават притесненията „От тук накъде?!“ за местния малък и среден бизнес, както и за летия сезон. От Общинския кризисен щаб обявиха, че се водят разговори, консултации и кореспонденция с различни държавни институции, в които акцентира върху особения статут на град Банско в момента за приемане на компенсаторни мерки, обхващащи всички предприятия от местния бизнес.

Банско е пример за цяла България, защото всяко населено място носи своята народопсихология и нрави, а в града под Пирина духът е буен и огнен. Този дух не си е отишъл, а просто бе затихнал в името на доброто.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK