Балканската работилница за театър се премества от Кюстендил в Щип

снимки: infomreja.bg

Две седмици се учиха заедно на  театрално изкуство деца от Кюстендил и от община Щип, Република Македония по проект "Балканска работилница за театър", финансиран от европейските програми за трансгранично сътрудничество. Задачата на специалистите, които  работят с тях, е да им покажат спецификата на кукления театър като се започне от магията на сценографията и правенето на кукли и се стигне до готов спектакъл, който малките актьори ще покажат пред публиката в родните си градове.

Героят, който ще оживее сценично в техните ръце, е легендарният Хитър Петър. Драматургията, по която се работи,  е на режисьора Лозен Йорданов. Децата опознават куклите под ръководството на сценографката на Благоевградския куклен театър Миглена Ангелова, а музиката и текста за песните в спектакъла  са на Павел Чавдаров.

Кюстендилският етап от работата по проекта завърши, в понеделник децата заминават за Македония, където обучението им с целия екип по проекта ще продължи още две седмици. Малките артисти, на възраст от 7 до 14 години, бяха избрани на специално прослушване в Кюстендилския драматичен театър и в театъра в Щип. Куклената постановка за Хитър Петър трябва да бъде готова до края на август. Тя ще има две премиери - пред публиката в Кюстендил и в Република Македония.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK