АЗП: Здравните власти да проверят какво се случва с КОВИД отпадъците от болниците

Снимка: Infomreja.bg, архив

В АЗП получават сигнали, че инфекциознни боклуци отиват директно на сметищата

Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) призовава Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да проверят цялата верига по генериране, съхранение и предаване за унищожаване на КОВИД отпадъците от болниците и лабораториите за тестване.

В организацията се получават сигнали, че инфекциознни боклуци отиват директно на сметищата, което е незаконно и е опасно от разпространение на заразата.

„Рискът за здравето на хората и природата е голям. Ситуацията може да предизвика еко криза и инфекции“, заяви Пейо Майорски, председател на АЗП.

Третирането на медицински КОВИД отпадъци - игли, спринцовки, марли, тестове, болнични чаршафи е строго регламентирано и те трябва да се извозват директно за изгаряне.

Забранено е да се поставят в автоклави с висока температура и след това да се депонират на сметища, което създава риск от разпространението на COVID-19, обясни Пейо Майорски.

Всички лечебни заведения и лаборатории трябва да имат договори за събиране и третиране на медицински отпадъци. Съхранението им преди извозването също трябва да отговаря на нормите и да няма свободен достъп до тях.

Асоциацията за защита на потребителите ще изпрати писма до двете министерства, в които ще настоява за проверки на болниците.

„Искаме да знаем как лечебните заведения и КОВИД лабораториите отделят и съхраняват отпадъците. След това кой ги взима, как са третирани, къде отиват и как се управлява процесът“, коментира Пейо Майорски. Освен това и какъв контрол се осъществява от МЗ и МОСВ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//