Атанасова: Остава ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ да направят една-единствена стъпка

Снимка: БГНЕС

Тя е да уточнят персонален състав на бъдещо общо правителство

Остава една-единствена стъпка, която да направят двете първи политически сили в парламента ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ, преди да бъде сформирано правителство. Това заяви пред bTV председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атансова.

"Когато говорим за резултати, трябва да отчетем и колко дълъг път изминахме. Защото доскоро изобщо не бе логично да разговарят политическите опоненти, които толкова яростно са се противопоставяли в ред кампании. Първата крачка бе да водим разговори за законодателна програма, заедно да формираме мнозинство, което да избере председател на НС, заедно да водим разговори по секторни политики. И в този смисъл - да, обнадеждена съм, че намираме много общи точки в програмите ни, дори в детайлите", каза тя.

Атанасова подчерта - след направените вече две стъпки, остава последната трета - да се уточни персонален състав на бъдещо общо правителство. "И ако трябва да говорим за компромиси, мисля от ГЕРБ демонстрираме забравяне на политическото его. Дори лидерът ни каза, че всичко е простил".

От партията правили "огромни компромиси", за да се постигне до управленска сглобка, въпреки недоволството на избирателите си и разбирането, че подобно правителство ще донесе щета и на двете политически сили. "Но от шести избори щета ще носи България. За нас е важно сега всеки от нас да забрави политическото си его, а единствено и само да се ръководи от интересите на народа."

Председателят на ПГ на ГЕРБ очерта и двата приемливи за нея варианта за кадрови състав - или кабинет с политически лица и от двете партии, които да са равнопоставени и паритетни, или експертно правителство с неполитически представители, а политическите лидери да останат на първия ред в парламента и да контролират.

Пореден опит да избяга от отговорност - така пък народният представител коментира думите на Кирил Петков, че няма да се "съобразява с чужди графици", а ГЕРБ трябва да изчакат до вторник, за да видят проектокабинета на "Промяната".

Атанасова се загрижи още, че "Продължаваме промяната" се изолират още повече от всички останали, а и в самата коалиция на "добрите сили" вече имало разногласия, видно от мълчанието на представителите на ДБ.

ГЕРБ ще изчакат до последно предложението на ПП/ДБ за проектокабинет, но ако бъде постигнато съгласие, то нямало друг вариант, освен да издигнат кандидат за премиер от партията на Борисов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK