Атанас Пеканов: През есента получаваме 1, 3 млрд. евро по Плана за възстановяване

Снимка: пресцентър, МС

Започва реализирането на проекти, по които са предвидени европари

През есента България ще получи първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на близо 1,3 млрд. евро. В това изрази увереност служебният вицепремиер с ресор еврофондове Атанас Пеканов в студиото на Националната телевизия.

"Знаете, че имаше един отворен казус, проект на МВР, който в момента започва да се реализира. Смятам, че сме намерили решение как този индикатор да се реализира. И в разговори с Европейската комисия показахме, че се движим именно към успешното му реализиране. Направено е първото искане за плащане, парите трябва да дойдат през есента", заяви Пеканов.

Държавата обаче няма да чака получаването на въпросните средства, а ще започне незабавно да реализира проектите, по които са предвидени европари. Един от тези проекти е започнат още от кабинета "Борисов"

"Например през есента ще започне програмата за саниране, за енергийна ефективност на жилищните сгради. В момента МРРБ подготвя условията за кандидатстване. Знаете, че това е една от програмите, по които има изключителен интерес от общините. Тя е и много необходима и от гледна точка на настоящата енергийна криза, тъй като ще ни помогне да направим икономиката ни по-устойчива и по-малко енергийноинтензивна", каза заместник министър-председателят.

Освен това Министерството на иновациите и растежа ще отвори процедура, по която фирмите да кандидатстват за финансова помощ за дигитализация, транспортното ведомство също готвило проекти, увери Пеканов.

"Правим всичко възможно, за да осигурим започването на тези проекти през следващите месеци. Така че, когато дойде моментът да ги отчетем, да сме си свършили работата. По този начин искаме да защитим ресурс от 1,3 млрд. лева. И то в правилния момент, тъй като в момента е среда на несигурност", аргументира решението на кабинета той.

Множество важни закони като тези за противодействие на корупцията и за ролята на главния прокурор обаче следва да бъдат приети от следващия парламент, за да бъдат получени парите от втория транш по Плана, предупреди вицепремиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK