Астрономи проучват загадъчен обект край Млечния път

Снимка: Reuters, архив

Загадъчен обект край Млечния път предизвика серия от проучвания, а учени от различни точки на света търсят обяснение.

Астрономи от САЩ и Испания обясниха произхода на астрономическия обект Segue 1, за който се смята, че е сфероидна галактика джудже или глобуларен клъстер, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Според учените, по-вероятно е Segue 1 да е галактика, уловена от гравитацията на Млечния път.

Обектът Segue 1 е слабосветещ спътник на нашата галактика. Светимостта му не е по-голяма от тази на 300 слънца, а това е характерно за глобуларен клъстер. Съставен е от стари звезди, съдържащи малко количество метали. Това навежда на мисълта за потенциална галактика, възникнала в ранната Вселена, когато първото или второто поколение звезди все още не се били превърнали в свръхнови, синтезирайки и разпространявайки тежки метали.

Учените изследвали траекторията на Segue 1 и установили, че обектът кръжи около Млечния път с период 600 милиона години. Това е характерно за галактика джудже.

Според най-вероятния сценарий, обектът е бил уловен от гравитацията на нашата галактика при възникването си преди около 8 милиарда години. Друга хипотеза гласи, че обектът е бил спътник на сблъскала се с Млечния път по-голяма галактика, но тази вероятност е едва 25-процентна.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK