Асад вижда липсата на инфраструктура като пречка пред сирийските бежанци

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Конфликтът в Сирия уби повече от 500 000 души и разсели милиони

Сирийският президент Башар ал-Асад каза в сряда, че най-голямата пречка пред милиони бежанци да се завърнат у дома е липсата на инфраструктура, опусто

шена от повече от десетилетие гражданска война. Това заяви той в интервю за базираната в Абу Даби телевизия Sky News Arabia. 

Конфликтът в Сирия уби повече от 500 000 души, разсели милиони и разби инфраструктурата и индустрията на страната, откакто започна през 2011 г. с репресиите на правителството срещу мирни антиправителствени протести.

Войната привлече чужди сили и джихадисти и докато фронтовите линии почти затихнаха през последните години, големи части от северната част на страната остават извън контрола на правителството.

Сирия беше приета отново в Арабската лига през май, слагайки край на повече от десетилетие регионална изолация, по време на която някои сили залагаха на неговата смърт.

Според ООН Ливан, Йордания, Турция, Ирак и Египет приемат най-малко 5,5 милиона бежанци, а връщането на бежанците е ключов въпрос на неотдавнашните регионални дискусии.

Но тъй като страните увеличиха призивите за връщане на бежанците, правозащитни групи предупредиха срещу принудително връщане и изразиха опасения за безопасността, като казаха, че някои завърнали се са били арестувани или преследвани, твърдения, които Асад отрече в интервюто.

Страните от региона също търсят сътрудничество от Дамаск по въпроси, включително борбата с търговията с наркотици.

"Когато има война и държавата е отслабена, търговията с наркотици процъфтява и това е нормално, каза Асад. Държавите, които допринесоха за създаването на хаос в Сирия, носят отговорност за това, а не сирийската държава", добави той.

Разследване на АФП миналата година установи, че Сирия се е превърнала в наркодържава, като индустрията на каптагона за 10 милиарда долара засенчва целия друг износ и финансира както Асад, така и много от неговите врагове. 

Сирийският президент посочи диалога между Дамаск и арабските власти за борба с търговията с наркотици.

Асад, който нарича всички онези, които се противопоставят на правителството, терористи, отбеляза засилена ангажираност със страните от Близкия изток тази година. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK