„Арт център Илинденци” и Община Струмяни със съвместни творчески акции

снимка: Община Струмяни

През  настоящата година фондация „Арт център Илинденци” е един от основните партньори на община Струмяни в провеждането на IX Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува – От огъня – огън!” – 2012 в с. Микрево, който се организира по патронажа на Министерството на културата на 19, 20 и 21 октомври.

Фондация „Арт център Илинденци” съчетава официалното представяне на основната си творческа акция за настоящата година „Изкуство 2012 – Образи от камък, цвят и звуци” с пресконференция, анонсираща предстоящото издание на фолклорния фестивал и раждането на две нови културни пространства на територията на община Струмяни.

За пръв път пред публика и медии ще бъде представено осъвремененото читалище в с. Микрево с неговата напълно обновена театрална зала (с над 400 места) и предстоящото откриване на художествена галерия. Община Струмяни полага началото на своя галерия с депо и екип, а „Арт център Илинденци” подкрепя начинанието, предоставяйки своята територия за провеждане на творчески пленер, чиито резултати ще са сред първите експонати в галерията.

Междувременно през целия период 2011-2012 година продължават уникалните градежи на така наречения „Мраморен град на изкуствата” в Скулптурен парк Илинденци – един проект на на скулптора Иван Русев, водещ началото си от далечната 1995 година.

На 13 октомври гостите на Скулптурния парк ще могат да се насладят на уникални и традиционни ястия от община Струмяни, подредени на дълга маса с уханни погачи и питки, тиквеници и зелници, оризници и други местни деликатеси. Едновременно с това малки моми ще посрещат гостите с чашка от прочутото вино керацуда, а самодейците ще пеят в подножието на мраморния Пирин песен за Ильо Малешевски. Песента им ще поеме дует Таня Никлева-Владева и Йордан Владев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK