Армията на САЩ премества ударна група на флота и военни самолети в близост до Израел

Самолетоносач "Джерлад Форд" Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън е обещал на Бенямин Нетаняху пълна подкрепа

Армията на САЩ премества ударна група на флота и военни самолети в близост до Израел като израз на подкрепа за близкоизточната държава, която стана обект на ожесточени военни действия от страна на палестинската групировка Хамас, съобщава БНР.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че група военни кораби, оглавявана от самолетоносача "Джералд Форд", вече е на път към източното Средиземноморие. Тя включва крайцер, въоръжен с управляеми ракети, както и четири разрушителя. Започнала е доставка и на боеприпаси за израелските военни. В района ще бъде увеличен броят на самолетите F-35, F-15, F-16 и A-10 на американските военновъздушни сили, каза още Лойд Остин.

Междувременно американският президент Джо Байдън е провел телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в който е обеща своята "пълна подкрепа", се казва в съобщение на Белия Дом. Двамата лидери са обсъдили вземането на заложници от терористите на "Хамас", включително цели семейства, възрастни хора и малки деца. Президентът Байдън е подчертал, че няма никакво оправдание за тероризма, и всички страни трябва да бъдат обединени пред лицето на такива брутални зверства. Американският президент е информирал израелския премиер Нетаняху за интензивните дипломатически усилия, предприети от Съединените щати през последните 24 часа в подкрепа на Израел. Двамата лидери се ангажираха да поддържат редовен контакт през следващите дни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK