Археолозите разкриха нови факти за античния град Никополис ад Нестум

Снимки: Archaeologia Bulgarica

Прекрасната мозайка ще бъде реставрирана и консервирана

Тазгодишните проучвания на един от малкото запазени антични градове у нас - Никополис ад Нестум (в превод – Град на победата при река Места) край Гърмен, който е на 7 километра източно от Гоце Делчев, дадоха интересни резултати.

Екипът на доц. д-р Маргарита Ваклинова и асистент Цветана Комитова установи, че малкият градски дворец, който се е намирал на това място и вероятно е бил дом на местен велможа, по-късно е преустроен в резиденция на епископ.

Дворецът – градска вила, е с класически план и е издигнат вероятно през втората половина на ІІ век. Сградата е съществувала дълго и много пъти е преправяна. Подът е представлявал мозайка, която и до днес пази красотата си. Според доц. Ваклинова, тя е дело на изкусни пътуващи майстори, които са работили в големи центрове (подобни мозайки са открити в Пловдив и Стара Загора).

 „Ще подготвим проект за реставрация и консервация, за да я съхраним“, казва ръководителката на екипа.

Постройката, чиито стени на места достигат до 3 метра дебелина, е включена в издигнатата по-късно крепостна стена.

Когато вилата е станала резиденция на епископ, в нея са направени промени. Банята е превърната в място за свето кръщение, което се е извършвало в мраморни корита  с кръстове и надписи на дъното.

Археологическият и архитектурен паметник от Античността и Средновековието Никополис ад Нестум все още не е напълно проучен. „Следващите изследователи ги чака огромна и интересна работа“, твърди доц. Ваклинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK