Археолози "влизат" в хилядолетно селище край Брежани

Снимка: simitli.info

Обектът има голям потенциал за създаване на пълна реконструкция

На 28 август в м. Равен в Брежани започва вторият етап от разкопките на едно от най-старите ранни неолитни селища в България. 

Специалистите считат, че селището съществува отпреди 9000 години, възникнало е 6-7 хиляди години пр.н.е.

Селището е уникално и запазено в автентичен вид, съобщават от Община Симитли.

Експедицията е дело на Регионален исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова, община Симитли и кметство Брежани, с участието на студенти и научни ръководители от специалност Археология на Великотърновски университет.

„Съвместно с Регионален исторически музей и със съдействието на община Симитли беше направено геофизическо заснемане, направиха се четири сондажа. – сподели кметът на Брежани Благой Стефанов и не скри вълнението си, че с помощта на Регионалния музей  и община Симитли, предвиждат на по-късен етап да се създаде Музей на открито „Праисторическо селище „Равен“ край Брежани“.

Обектът край Брежани е най-високо разположеното раннонеолитно селище. Сондажите са открили ценни материали, които показват различни културни традиции в регистрираните раннонеолитни околни обекти. Резултатите от заснеманията надхвърлят очакванията на проучвателите – ясно се открояват три ровове и деструкциите на оделни къщи, но по средата се очертава незастроено пространство като изследователите считат, че това е площад, който би доказал, че е имало предварителна планиграфия. Ето защо раннонеолитното селище край Брежани е от изключително значение не само за научните изследвания, но и за обществото и културното наследство.

Над 15 работника от селото ще помагат в разкопките, над 15 студенти, научни ръководители и преподаватели от Великотърновски университет ще участват в научната експедиция под ръководството на археолога Малгожата Гребска-Кулова  и специалистите от Регионален исторически музей Благоевград.

„Всички гости ще отседнат в Брежани, тук ще се обработват, измиват и съхраняват експонатите. – казва още кметът Благой Стефанов и добавя, че експедицията ще продължи до 27 септември и ще оживи селото.

Обектът има голям потенциал за създаване на пълна реконструкция на място и на двете селища, което би предизвикало интереса не само на учени и студенти, но и на голям поток от туристи, имайки предвид близостта до автомагистрала „Струма“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK

//