Арестуваха 14 участници в международна схема за търговия с крадени скъпи коли

Снимка: ПРБ

Установени са 30 автомобила, предмет на престъпление, посочи директорът на ОДМВР - Бургас

Неутрализирана е международна престъпна група, специализирана в регистрацията на трафикирането на луксозни автомобили, които са предмет на престъпления. „Според събраните данни, групата е действала от 2019 г. до момента, съобщават от държавното обвинение. Установени са 30 автомобила, предмет на престъпление”, посочи директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов.

Той добави, че част от колите, станали обект на кражба в страната ни, са били на чужди туристи, дошли на почивка през лятото в България, а друга част са предмет на лизингови измами – основно на територията на Германия. Те са регистрирани в България с неистински документи, с променен идентификационен номер, след което бивали изнасяни за държави от Близкия изток през Турция”. Старши комисар Павлов коментира, че са констатирани слабости при регистрацията на колите в „Пътна полиция” – Бургас в предходен период, като вече са взети мерки - изцяло е променена организация при регистрацията на автомобили, както и в състава на сектора в Бургас”.

От 14-те задържани към настоящия момент на петима са повдигнати обвинения за участие в т.нар. „престъпно сдружение", което е наказуемо с лишаване от свобода до 6 години, посочи прокурор Георги Чинев от Окръжна прокуратура – Бургас. Две от лицата, за които е изготвено постановление за привличането им като обвиняеми, към момента се намират извън пределите на България.

Затова за тях ще бъдат издадени европейски заповеди за арест. Останалите трима са на територията на страната, задържани са до 72 часа,  предявени и повдигнати са им обвинения и ще бъде внесено искане за мярка за неотклонение "задържане под стража", уточни той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK