Антон Станков: С конституционните промени политическо влияние в прокуратурата се засилва

Снимка: news.bg

Той смята за разумно отпадането на функцията на главния прокурор за общ надзор и методически указния

С предлаганите промени в Конституцията и по-конкретно разделянето на колегиите на два отделни съвета рязко се засилва политическата власт в Прокуратурата. Това заяви пред БНР бившият правосъден министър Антон Станков.

Той смята за разумно отпадането на функцията на главния прокурор за общ надзор и методически указния. Според него Прокуратурата е пирамидална структура и там трябва да има промени. Това обаче означава рефлектиране върху всички други органи, които осъществяват контролни функции, поясни той.

По думите му идеята за намаляване на мандатите на тримата големи в съдебната власт, главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС, от 7 на 5 години, не е добре премислена. Станков посочи, че дебатът около датата на националния празник има една цел - да отклони вниманието от конституционните промени.

По отношение на въвеждане на индивидуална конституционна жалба, той подчерта, че това е нещо много сериозно. Бих предложил поетапно въвеждане. Например, всеки съдия да сезира Конституционния съд по повод на конкретен казус. Трябва да има филтър, смята Станков.

Според него частта за местното самоуправление в Конституцията се нуждае от сериозен ремонт. България трябва да заложи на местното самоуправление, ако иска добра перспектива, добави той.

Антон Станков подчерта, че парламентът е с ниска представителност, а управляващата сглобка няма общ проект за промени на основния закон.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//