Антоанета Цонева: Извършен бе атентат срещу изборния процес на първи тур

Снимка: Infomreja.bg

„Редно е членовете на ЦИК да подадат оставки“

Отмяната на машинното гласуване на първия тур на местния вот е своеобразен атентат срещу изборния процес и членовете на ЦИК трябва да понесат политическа отговорност. Това заяви народният представител Антоанета Цонева от “Продължаваме промяната - Демократична България” в ефира на БНТ. Според нея службите, ЦИК и определени говорители на ГЕРБ и ДПС са експлоатирали тежък, необратим порок на изборния процес, довел до над половин милион недействителни гласове.

“Това е чудовищно число. Абсолютното ми убеждение е, че беше извършен атентат срещу изборите на първи тур. Всички инициатори на погрома срещу демократичното участие на гражданите трябва да понесат политическа отговорност, а членовете на ЦИК следва да си подадат оставките”, настоя Цонева. И добави, че ЦИК е призвана да брани изборния процес и правата на гражданите, а не да санира политически сценарий, спуснат през партийните квоти в органа. Според Цонева след време случилото се ще бъде оценено като един от най-големите заговори срещу демокрацията в историята на България.

Народният представител изрази убеждението си, че след извоюваната трудна победа на Васил Терзиев в София той ще бъде много добър кмет на българската столица. “На втори тур срещу Терзиев на практика се обединиха всички. У него обаче има включващо лидерство и желание за такъв тип управление на града, че потенциалът на хората му да бъде реализиран. 18 години по-късно София има нов кмет, с хора и екипи, изградили много солидна програма, която ще даде посока на столицата”, подчерта Цонева.

Представителят на “Да, България” сподели още, че “Възраждане” е големият губещ на приключилите местни избори. Цонева добави, че когато става въпрос за реално управление и гласуване на доверие на добри стопани на местно ниво, антисистемната формация не постига успех. “Дано колегите анализират резултатите си и осъзнаят, че тази нишова позиция на постоянно ожесточение и омраза няма да доведе до особено добри резултати”, заяви Цонева. Тя очаква провал и на предстоящия вот на недоверие заради стабилния консенсус на парламентарното мнозинство по отношение на отбранителната политика.

Народният представител подчерта, че формацията ѝ подкрепя умерената политика по отношение на данъците. Цонева добави, че в сърцевината на истинската политика стои именно въпросът как се управляват парите на хората. 

“Предстоящият парламентарен дебат за бюджета ще засегне въпроса за актуализацията на данъчната основа - включително на регионализирана такава. Ако общинските съвети имат право да интервенират върху тази данъчна основа, това ще се отрази на местните данъци и такси. Градът и държавата се управляват именно от такъв тип политики и е време този дебат да се състои”, заключи Цонева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK