Ангелов: Намаляват заболелите, можем да отворим детските градини и яслите

Снимка: БГНЕС

Това може да стане на 14-и декември

bTV: Забелязва се тенденция на намаляване на новозаболелите и на намаляване на натиска към лечебни заведения, днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока. Ако до края на седмицата нещата се запазят по този начин, на 14 декември яслите и детските градини ще бъдат отворени отново.

Това заяви пред журналисти здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

По думите му до следващия четвъртък ще са събрани достатъчно данни за ефекта от останалите противоепидемични мерки, за да може да се планира какво ще се случва у нас след 21 декември.

"Над 17 са показателите, които следи дирекция "Здравен контрол". Важно е какъв ще е процентът на позитивните тестове, какво ще бъде числото на лекуващите се в лечебни заведения, на тези в интензивни отделения, как върви възрастовата структура и броя на починалите", обясни Ангелов.

В отговор на въпрос какво от поредните над 40% положителни тестове дава основание за разхлабване на мерките, той отбеляза, че не става дума за 40% болни от цялото население, а за 40% позитивни тестове на лица, много от които имат симптоми.

Когато му беше напомнено, че в тази картина не влизат антигенните тестове, проф. Ангелов посочи, винаги е бил радетел на приравняването им с PCR изследването, но иска експертите да постигнат единно мнение по въпроса. По думите му към момента дебатът върви именно в посока приравняване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK