Ангел Стоев: Дъжд, а не незаконна сеч, е предизвикал наводнението в карловските села

Снимка: БГНЕС

Продължават проверките за причините, довели до бедствието

Започна активната работа по третия етап от дейностите, свързани с преодоляване на последствията от  наводненията - разчистване, укрепване и обезопасяване. Това съобщи пред журналисти в село Слатина  пловдивският областен управител Ангел Стоев.

По думите му наличната броят на техниката в трите най- пострадали села -  Богдан, Каравелово и Слатина, е увеличен над два пъти, съобщава БНР.

Повече са и хората ангажирани да помагат. Общо на терен са 69 тежкотоварни машини.

Продължават и проверките за причините, довели до бедствието, добави Ангел Стоев. Но данните показват, че в района няма незаконна сеч или ако има, тя е в незначителни размери: 

"Счита се, че основната причина за бедствието е огромното количество дъжд – около 200 литра на кв. метър. Дори ми показаха там горе в планината – виждате откъде са свличани дърветата. Това си е естествен процес. В района на тези села има над 10 000 куб. м дървен материал, който предстои да бъде извлачен, да бъде нарязан и извозен.

Част от него ще отиде при жителите на тези населени места за огрев. Също така да не забравяме, че има и огромно количество земна и скална маса, която сигурно също е над 10 000 куб. м. За да се справим с това е необходимо време, техника, хора, но и фактора време".

По предварителни разчети за разчистването на селата ще са необходими минимум 2 седмици и едва след това ще започната възстановителните дейности.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK